joomla

Заява Патріарха Київського і всієї Руси-України

У зв’язку з подіями на Майдані Незалежності вночі 11 грудня 2013 р. вважаю за необхідне сказати наступне.

1. Застосування сили для обмеження конституційних прав громадян на свободу мирних зібрань і свободу висловлення своєї думки, чому весь світ став свідком цієї ночі, є неприйнятним. Існуюча політична та суспільна криза не має вирішуватися силовими засобами, які лише ведуть до зростання напруги. Наслідком силових дій може бути лише радикалізація протесту та сповзання нашої держави у повномасштабний громадянський конфлікт.

2. Саме тому для виходу з кризи має бути негайно розпочатий діалог на найвищому рівні між представниками влади та представниками опозиції і громадянського суспільства. До завершення цього діалогу має бути накладений мораторій на силові дії, щоби право на свободу мирних зібрань і висловлення думки безумовно забезпечувалося. Для гарантування виконання домовленостей до діалогу можуть бути залучені авторитетні посередники.

3. Враховуючи, що першопричиною громадянських протестів стало відкладання на невизначений час підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, найбільш прийнятним шляхом виходу з кризи може бути якнайшвидше завершення переговорів та підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Інші кроки мають бути узгоджені сторонами шляхом діалогу.

4. Судові рішення не можуть вважатися достатньою умовою для вчинення, особливо під покровом ночі, силових акцій, спрямованих на обмеження конституційних прав на свободу мирних зібрань і свободу висловлення думки. Не слід забувати, що і розп’яття Господа Ісуса Христа, і страта мучеників давнього та нового часу, і численні репресії ХХ століття також відбувалися за рішенням судів – але це не зробило беззаконня законним.

5. Звертаючись найперше до представників держави, але також і до учасників громадянських акцій, закликаю всіх не чинити насильства. Пам’ятаймо, що за всяке слово і всяку дію, за неправду, за насильство і пролиття крові кожен особисто дасть відповідь перед Богом. Зло ніколи не залишиться без покарання, а добро і миротворчість будуть винагороджені.

Закликаю всіх віруючих до молитви про збереження миру та подолання розбрату в Україні.

Висловлюю підтримку тим, хто прагне кращого європейського майбутнього для України. Церква – з народом. Нехай Бог благословить всіх на добрі справи!

Філарет,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

11 грудня 2013 р.