joomla

21 – 22 серпня паломницьким центром «Воскресіння» з благословення Високопреосвященнійшого Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького було організовано паломництво до святинь Буковини і Поділля.

Найперше рівняни відвідали Свято-Пантелеймонівський Шипинський монастир. Тут паломників люб’язно зустрів намісник монастиря ігумен Марк (Марковський), який після молебню розповів про історію та сьогодення обителі. Також о. Марк запросив прочан до монастирської трапезної де рівняни змогли підкріпити свої тілесні сили скуштувавши смачної монастирської трапези. Треба зазначити, що в Шипинській обителі є джерело святої води. Тут рівненські паломники змогли зануритись у цілющі води, а також набрати святої води.

Потім паломницька група вирушила до села Лужани де знаходиться Свято-Возненсенський храм будівництво якого датується ХVст. Біля храму рівнян зустрів настоятель протоієрей Роман Палійчук, який розповів цікаву історію храму, а також показав розписи церкви, що збереглися тут із сивої давнини. Помолившись у древньому храмі рівняни відвідали також новозбудовану церкву, яка побудована поряд.

Потім прочани вирушили до міста Чернівці. Тут паломниками було оглянуто великий архітектурний комплекс Чернівецького Національного університету імені Федьковича – колишньої резиденції Буковинських митрополитів: Трьохсвятительський храм, корпуси і зали. Також в Чернівцях паломницька група помолилася у Свято-Параскевському кафедральному соборі та Свято-Духівському кафедральному соборі, які є справжньою окрасою цього славного міста, їхня велич вражає.

Під вечір першого дня паломництва прочани вирушили до Банченського Вознесенського чоловічого монастиря, який паломники називають четвертою Лаврою України. Наче частинка раю серед суєти світу цього, він хоч і не має вікової історії, але приймає щоденно сотні паломників.

Від краси архітектури й оздоблення тутешніх храмів перехоплює подих. Сьогодні на території знаходиться декілька церков, дзвіниця, скит прп. Серафима Саровського, дві трапезних, ферма, поля і теплиці, свої вулики, також для паломників побудований готель зі всіма зручностями.

Та просто красиві будівлі не викличуть того захоплення, як ті, що в монастирі. Бо душа тут відчуває зв’язок із Господом, Його благодать. І саме завдяки цьому відчуттю стаєш трішки ближче до небес. Недарма священики кажуть, що в монастирях земне зустрічається з небесним.

Та справжня окраса обителі не у квітах і кольорах. Головне – це молитва. І тут вона не припиняється ніколи. В скиту монахи, змінюючи один одного, читають «Неусипний Псалтир». І справи своєї не полишать. Адже кінець світу настане в той день, коли у храмах та монастирях зупиниться молитва.

Заснував Банченську обитель архімандрит Лонгин (Жар)разом із чотирма монахами восени 1994 року. Маленька громада з часом збільшувалася, і сьогодні тут спасаються 80 монахів.

Окрім Банченського монастиря на Буковині, отець Лонгін збудував ще одинадцять храмів та дитячий будинок у сусідньому селі Мольниці, де проживає зараз більше 400 дітей сиріт (втому числі і дітей інвалідів) з усієї України.

На наступний день після Банченської обителі рівненські паломники вирушили до Подільського Афону – скельного Усікновенського монастиря, в селі Лядово, що на Вінничині.

Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир знаходиться на лівому березі Дністра, на кордоні з Молдовою. Неподалік у Дністер впадає маленька річка Лядава, поряд з якою розташоване село з однойменною назвою. ЛядовськийУсікновенський скельний чоловічий монастир - один із найдавніших в Україні. Заснований він у 1013 році родоначальником вітчизняного чернецтва преподобним Антонієм Києво-Печерським на його шляху зі святої гори Афон до Києва. Історики називають Лядовську обитель дивним пам'ятником загадкового минулого, і відзначають його духовну і культурну значимість протягом більш ніж 1000-річної історії Православ'я на нашій землі. Слід зазначити що чернече життя тут лише відновлюється і ще багато для братії монастиря треба зробити у відновлювальних і реставраційних роботах, оскільки більшовики багато «потрудилися» для знищення цієї древньої обителі.

У Лядовській обителі рівняни приклалися до чудотворних ікон, частин мощей святих угодників Божих та занурилися у води джерела цілющої води яке є на цьому святому місці.

Після Подільського Афону прочани вирушили додому наповнені позитивних вражень і благодаті Божої.

протоієрей Миколай Капітула,
головний координатор
паломницького центру «Воскресіння»