joomla

13 грудня 2014 року в Синодальній залі Київської Патріархїі відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. У роботі Синоду взяли участь: митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, єпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл та єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон.

Члени Синоду заслухали повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про стан взаємовідносин з Українською Православною Церквою (Московського Патріархату).

Священний Синод констатував, що через категоричне небажання нового керівництва УПЦ (МП) розпочати діалог з Київським Патріархатом про подолання церковного розділення та утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви – такий офіційний діалог досі не розпочався. А також зазначив, що Київський Патріархат відкритий і готовий до діалогу та очікує відповідних кроків з боку УПЦ (МП). Синод відзначив як позитивну подію, підписання православними ієрархами Рівненської області Меморандуму про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву. Висловив жаль з приводу того, що під тиском керівництва УПЦ МП митрополити Варфоломій та Анатолій відкликали свої підписи під Меморандумом. Відзначив, що Київський Патріархат послідовно виступає проти застосування насильства чи захоплення храмів. Зміна парафіями УПЦ (МП) своєї юрисдикції відбувається у відповідності до законодавства України та статутів парафій, а тому звинувачення на адресу Київського Патріархату у нібито «захопленні храмів» є безпідставними.

З нагоди ювілеїв 1000-ліття упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України, мученицької кончини святих страстотерпців благовірних князів Бориса і Гліба та 900-ліття перенесення їхніх святих мощей Священний Синод ухвалив провести у 2015 р. загальноцерковні урочисті заходи; 27-28 липня 2015 р. присвятити ювілею традиційне щорічне відзначення свята Хрещення Руси-України і Хресний хід до пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру в м. Києві. Також звернутися до Президента і Уряду України з проханням провести у 2015 р. державні заходи, присвячені ювілеям видатних постатей вітчизняної історії.

Враховуючи надзвичайне духовне та історичне значення збудованого рівноапостольним князем Володимиром Десятинного храму в м. Києві виступити з ініціативою відродження історичної Десятинної церкви як Храму-пам’ятника всім борцям за свободу, єдність і незалежність Руси-України, в тому числі Героям Небесної Сотні та захисникам України і мирним жителям, загиблим цього року від нашестя чужинців на Донбасі.

Священний Синод ухвалив відзначення у 2015 р. ювілею 400-ліття заснування Києво-Могилянської академії – першого вищого православного богословського навчального закладу в Україні. Враховуючи, що Київська православна богословська академія Української Православної Церкви Київського Патріархату є спадкоємцем традицій богословської школи Києво-Могилянської академії та з нагоди ювілею, Священний Синод визначив присвоїти КПБА ім’я святителя Петра Могили, митрополита Київського, Галицького і всієї Руси.

Заслухавши повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про стан справ у Запорізькій єпархії ухвалили у зв’язку з тривалою хворобою преосвященного Григорія, архієпископа Запорізького і Мелітопольського звільнити від управління Запорізькою єпархією та почислити на спокій і призначити єпископом Запорізьким і Мелітопольським, керуючим Запорізькою єпархією, ігумена Фотія (Давиденка), насельника Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва, клірика Київської єпархії – після його архієрейської хіротонії.

На прохання преосвященного Михаїла, єпископа Вінницького і Брацлавського Синод затвердив зміни до статуту Вінницької єпархії, зазначивши в ньому нову юридичну адресу єпархії – проїзд Станіславського 7А, м. Вінниця.

На прохання преосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького Синод затвердив зміни до статуту Свято-Миколаївського жіночого монастиря м. Дубна Рівненської єпархії та зареєстрував його у новій редакції як статут Свято-Миколаївського чоловічого монастиря м. Дубна Рівненської єпархії, а також затвердив ієромонаха Меркурія (Бікіри) намісником Свято-Миколаївського чоловічого монастиря м. Дубна Рівненської єпархії з возведенням його у сан ігумена за посадою.

Члени Синоду заслухали пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про призначення тимчасових членів Священного Синоду на 2015 рік та ухвалили призначити тимчасовими членами Священного Синоду на 2015 рік преосвященних: Клімента, архієпископа Сімферопольського і Кримського; Якова, архієпископа Дрогобицького і Самбірського; Марка, єпископа Одеського і Балтського.

Журнали засідання Священного Синоду 13 грудня 2014 р.

За інформацією cerkva.info