joomla

20 жовтня 2012 р., в день знайдення мощей прп. Меркурія, ігумена Бригинського, з благословення Високопреосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького паломницьким центром «Воскресіння» було організовано паломництво до древнього міста Чернігова. Під час цієї душеспасительної подорожі паломники мали можливість відвідати такі святині: Свято-Катеринівську козацьку церкву, яка є кафедральним храмом Чернігівської єпархії, Спасо-Преображенський собор, , Троїцький кафедральний собор, Антонієві печери, Єлецький Свято-Успенський монастир, церкву Параскеви-П’ятниці, церкву святих мучеників і сповідників князя Михаїла і боярина його Феодора Чернігівських чудотворців.

Першим місцем зупинки паломницької групи була Свято-Катеринівська церква. Тут рівняни взяли участь у Божественій літургії, після котрої було проспівано акафіст перед чесними мощами преподобного Меркурія Бригинського по завершенню котрого всіх було помазано святим єлеєм освяченим біля мощей преподобного і віряни змогли прикластися до чесних мощей новоявленого угодника Божого. Настоятель храму прот. Роман Кіник розповів паломникам про велику кількість зцілень які відбуваються від мощей преподобного Меркурія. Слід зазначити, що прикладаючись до мощей святого угодника Божого Меркурія, вірні відчували дивний аромат, що виходив від тіла преподобного. Також рівняни приклалися і до інших святинь, які знаходились в Катеринівському храмі, - це, насамперед, велика частина мощей Святителя Іоанна (Максимовича), митрополита Тобольського, який багато років свого життя провів на Чернігівщині. Коли мощі було передано для Чернігівської єпархії, то, після перетину кордону, вони почали мироточити. Багато людей отримує зцілення, приходячи до Катеринівського собору і з вірою прикладаючись до цієї святині. Також, тут знаходяться ікона з частиною мощей святителя Луки ( Войно-Ясинецького) Кримського, відомого лікаря і чудотворця останніх часів, мироточива ікона Пресвятої Богородиці «Живоносне Джерело», частина мощей святої великомучениці Катерини, частина мощей святителя Феодосія Чернігівського. Слід зазначити, що Катеринівська церква нагадує про військову славу чернігівських козаків. Вона збудована нащадками українського полководця XVII століття, героя взяття турецької фортеці Азов – чернігівського полковника Якова Лизогуба, за його заповітом, в пам’ять про земляків, що склали голови в Азовському поході.

Після Катеринівської церкви паломники вирушили на територію Стародавнього Дитинця. В XVI-XVIII ст. тут була фортеця, яка протягом трьох століть належала шести державам. Зараз про ті часи нагадує дванадцять колись грізних гармат. Паломники мали можливість сфотографуватись біля них. На місці колишньої цитаделі встановлено пам’ятник великому кобзареві Тарасу Григоровичу Шевченку. Він відтворений у молодому віці, бо саме таким відвідував Чернігів і бував на цьому місці. Рівняни могли побачити також і зразки цивільної архітектури – будинок полковника Якова Лизогуба ( кінець XVIIст.) збудований у стилі українського бароко, єдиний на Лівобережжі Дніпра, що зберігся до нашого часу, будинок архієпископа (XVIII ст.) та будинок генерал-губернатора ( XIX ст.)

Потім, паломники відвідали Спасо-Преображенський собор. Цей стародавній храм згадується в літописі за 1036 р. і є ровесником Софії Київської. Пережив він різні лихоліття, війни, пожежі, і зараз радує око жителів Чернігова і гостей міста. Спаський храм зараз є діючим, в ньому молиться громада Московського Патріархату. Храм, як шедевр архітектури і живопису зачарував рівнян своєю красою. Викликає захоплення чудовий бароковий різьблений іконостас XVIII ст.

Гості з Рівного могли побачити також ще один прекрасний храм, що є свідком княжої доби, – Борисоглібський собор (XII ст.), який був усипальницею князів роду Давидовичів. Нажаль зараз цей храм не є діючим . Тут знаходиться музейна експозиція. Поблизу храму святих князів Страстотерпців Бориса і Гліба паломники могли побачити величну дзвіницю – частину споруди Колегіуму – першого навчального закладу підвищеного типу. Його заснував святитель Іоанн ( Максимович) Тобольський. Храм-дзвіниця освячений на честь Предтечі Господнього Іоанна. Нині тут знаходяться виставкові зали і храм цей не є діючим. Біля частини споруди Колегіуму споруджено пам’ятник славному гетьману України Івану Мазепі, відомому жертводавцю і меценату, коштом якого було відреставровано і прикрашено багато храмів у Чернігові і який зробив вагомий внесок у спорудження будівлі Колегіуму.
Залишивши територію Валу-Дитинця, паломницька група вирушила до Чернігівського єпархіального управління, де на рівнян чекала смачна трапеза, щоб підкріпившись духовно, могли поновити і свої тілесні сили. Гості подякували за гостинний прийом і вирушили далі по святим місцям Чернігова.

Було відвідано Свято-Троїцький кафедральний собор, який є також неповторний у своїй красі і приваблює туристів архітектурною величчю, а віруючих людей своїми святинями. Заснований він в XVII ст. і входив до ансамблю Троїцько-Іллінського монастиря. Тут паломники мали можливість прикластися до мощей таких заступників Чернігівської землі: святителів Феодосія і Філарета та преподобного Лаврентія Чернігівських. Також в цьому храмі знаходяться дві чудотворні ікони та ковчег з мощами преподобних отців Києво-Печерських, та інших угодників Божих. Також вразила велика дзвіниця Троїцького собору, висота котрої майже 60 метрів.

Потім паломники відвідали Антонієві печери, які були засновані начальником чернечого життя на Русі – преподобним Антонієм Печерським. Печери є своєрідним підземним монастирем і зберігають у собі не одну таємницю. Де в чому вони нагадують Київські печери. Тут так само є декілька підземних храмів. Прикро, звичайно, що цей комплекс зараз є музеєм та не належить Церкві, а православні християни мусять платити гроші за вхід до святого місця.

Також паломницька група відвідала Єлецький Успенський жіночий монастир де приклалися до чудотворного образу Пресвятої Богородиці та до інших святинь цієї обителі.

Наостанок рівняни побували у Старовинному храмі святої Параскеви-П’ятниці, де приклалися до частин мощей святих Апостола Андрія Первозванного і Первомученика архідиякона Стефана. П’ятницька церква( сучасниця давньоруської поеми «Слово о полку Ігоревім») у 1943 році зазнала жахливого руйнування, але відродилася з попелища завдяки старанням відомого архітектора-реставратора Петра Барановського. Також поломники побували в церкві святих страстотерпців Чернігівських князя Михаїла і його боярина Феодора, де похований блаженної пам’яті преосвященний єпископ Никон виходець з Рівненської землі, пам'ять про якого живе в серцях побожних чернігівських людей. Тут було відслужено заупокійну літію за спочилим архієреєм.

На схилі дня паломництво святинями міста Чернігова завершилось. Рівненські паломники поверталися до дому сповнені духовного піднесення і вражені красою древнього Чернігова, дякуючи Господу Богу і Його Пречистій Матері, преподобному Меркурію Бригинському, та всім святим землі Чернігівської за щасливе повернення.


прот. Миколай Капітула

головний координатор паломницького центру "Воскресіння"