joomla

13 вересня 2013 року, у другий день Першосвятительського візиту до Львівської єпархії в рамках святкування 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет взяв участь у презентації понад 100 книг видавництва Видавничого відділу Української Православної Церкви Київського Патріархату, що відбулась у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Презентація стала спільним проектом Львівської єпархії, Видавничого відділу, Міжнародного Форуму видавців у Львові і Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка в особі її директора доц. Василя Кметя.

Під час презентації присутні мали можливість ознайомитись з українськими перекладами Священного Писання, творів Cвятих Отців перших століть християнства, цілим корпусом україномовної богослужбової літератури, україномовним «Добротолюбієм» - діамантом традиції ісихазму, багатотомним виданням проповідей Святійшого Патріарха Філарета, книгами про Його багатолітнє Архипастирське і Першосвятительське служіння, книгами-альбомами про історію Київського Патріархату, працями Київської та інших православних богословських академій тощо.

Участь у презентації взяли Патріарший намісник, ректор Київської православної богословської академії митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, керуючий Львівською єпархією, голова Інституту церковної історії митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, голова Інформаційного управління архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, заслужений журналіст України Юрій Дорошенко.

На заході також був присутній керуючий нашою єпархією – архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

Унікальність події полягала в тому, що вперше на Львівському Форумі Церква мала своє представництво як видавець.

Понад сотня людей виявили зацікавленість і прибули до бібліотеки дізнатись про історію створення сучасних адаптованих літературних українських перекладів текстів Священного Писання, богослужбових книг, творів Святих Отців, про історію відновлення друку україномовної релігійної літератури.

У залі були присутні проректор Франкового університету з науково-педагогічної роботи та соціальних питань Мар'ян Лозинський, декан історичного факультету Роман Шуст, релігієзнавець Андрій Юраш. Також відвідало презентацію духовенство Львівського благочиння, зокрема ректор Львівської православної богословської академії прот. Ярослав Ощудляк та проректор прот. Михаїл Сивак.

Захід також відвідали такі гості як Арсеній Яценюк, народний депутат України, лідер фракції «Батьківщина», політолог Олег Медвєдєв, лауреат Шевченківської премії Михайло Слабошпицький.

Вступним словом презентацію відкрив її співорганізатор директор бібліотеки доц. В.Ф. Кметь.

Опісля до слова було запрошено голову Інститу церковної історії, доктора церковно-історичних наук, керуючого Львівською єпархією високопреосвященного митрополита Димитрія. У своєму слові владика Димитрій наголосив на важливості праці Святійшого Патріарха над видавництвом україномовної літератури в аспекті всановлення і утвердження Української Помісної Церкви, а також пригадав роки спільної праці з Предстоятелем над перекладами та редагуванням багатьох Біблійних і богослужбових текстів.

Наступним слово було надано ректору КПБА, голові Синодального управління у справах духовної освіти, доктору богослів'я високопреосвященному митрополиту Епіфанію. Як ректор духовної школи владика Епіфаній підкреслив важливість наявності україномовної літератури для навчання майбутніх пастирів Церкви та розвитку української богословської думки.

Також слово було надано голові Інформаційного управління високопреосвященному архиєпископу Євстратію. У своєму виступі владика Євстратій зупинився на цікавому аспекті не визнання з боку Російської Церкви богослужбовості української мови. Владика пригадав про існування у перші віки єресі тримовності та, провівши паралель до сьогодення, довів безпідставність подібних звинувачень, наголосивши, що, за словами апостола, людям слід молитись на зрозумілій і рідній мові.

До слова був запрошений також і багаторічний соратник Святійшого Патріарха Філарета, колишній радник і прес-секретар Предстоятеля, заслужений журналіст України Юрій Дорошенко. Юрій Олегович, описуючи всю важливість та історичність праці Святійшого Патріарха Філарета, у своєму слові вийшов за межі виключно релігійно-богословського контексту і зазначив, що слід прийти до усвідомлення Його постаті як визначного історичного державного діяча і публіциста, адже завдяки саме Його праці Українська Церква за короткий час зуміла досягти того, над чим сусідні Церкви лишень починають працювати, а особистий доробок Святійшого Патріарха складає понад 10 томів праць, проповідей, послань, інтерв'ю.

З перших уст розповісти присутнім про всю історію створення україномовного корпусу релігійної літератури до слова був запрошений сам Святійший Патіарх Філарет. У своєму виступі Предстоятель пригадав як розпочинав свою працю ще за часів радянської влади, як від руки створював українські переклади. Святійший Патріарх також зазначив, що чи не найбільше турбувала його відсутність україномовної літератури для вжитку у духовних школах і таким чином майбутні патирі Української Церкви виховувались на російськомовних книгах, та підкреслив, що цей факт додавав йому сил і наснаги ще більше працювати над перекладами.

Насамкінець слово було надане гостям презентації.

Від імені ректорату університету зі словом подяки на адресу Святійшого Патріарха Філарета за можливість проведення у стінах одного із підрозділів вишу такої величної та історичної акції звернувся проректор доц. Мар'ян Лозинський, подарувавши Предстоятелю перший том Енциклопедії ЛНУ.

Також з подячним словом звернувся декан історичного факультету проф. Роман Шуст, підкресливши символічність презентації саме у стінах Франкового вишу, адже протягом багатьох років у минулому при університеті існував теологічний факультет, та подарувавши Предстоятелю ювілейну медаль 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України від імені очільників влади м. Судова Вишня - його малої Батьківщини.

У свою чергу за сприяння в організації і проведенні презентації Святійший Патріарх Філарет відзначив ректорат університету благословенною грамотою, а директора Наукової бібліотеки Василя Кметя ювілейною медаллю 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України.

На завершення на прохання директора бібліотеки Предстоятель підписав у дар книгозбірні книгу Святого Євангелія та оглянув виставку стародруків.

за матеріалами gradleva.com