joomla

Українська земля – новий Єрусалим, перлина світового православ'я. На ній проповідував брат апостола Петра, святий апостол Андрій Первозванний. Освятивши Київські гори і поставивши там хреста він закликав на неї Боже благословення. І дійсно на цій землі возсіяла ласка Божа, бо вона породила і виростила для Божого Царства сонми святих угодників. Ця земля багата не тільки традиціями, які прославляють Бога, але й святими місцями, де Бог показує свою присутність і в чудесний спосіб являє людям свою всемогутність, любов і милосердя.

Святкуючи 1025 річчя Хрещення Руси-України, парафіяни Свято-Покровського храму м. Березне, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, 15-16 вересня звершили паломницьку поїздку в одну із древніх святинь нашого народу – Хрестовоздвиженський Манявський монастир.

Це найдавніший у Карпатах православний монастир, який знаходиться у с. Манява, Богородичанського району, Івано-Франківської області. Він давно вже став одним із найчастіше відвідуваних куточків Прикарпаття. До Маняви йдуть паломники, їдуть туристи. Тут завжди людно, якась дивовижна сила притягує сюди, наче магнітом.

Монастирю майже чотириста років. Заснований у 1608 році, але бере свій початок від 1240 року. Це часи, коли була зруйнована Києво-Печерська лавра і два її ченці (Іоникій і Пахомій) узявши з собою святу воду пішли шукати рівне за силою джерело. Таке джерело вони знайшли тут, у Маняві – на Блаженному камені. Це на відстані приблизно 830 метрів від монастиря. І саме там капає цілюща вода. «Блаженний камінь» - дивовижний витвір природи, камінь-брила розміром 10x3 метри з гротом. Природна ніша в скелі має ширину біля 4-х метрів, висоту 1,5 метра і на 2 метри врізається в гору. За народними переказами та твердженнями окремих істориків, саме з цього місця розпочав свою богоугодну історію Скит Манявський. З цього каменя віками витікала вода.

На місці «Блаженного каменю» 1281 році було засновано Хресто-Воздвиженський монастир. Письмові свідчення заснування монастиря, як чернечої громади слід брати з 1608 року. Засновниками були галичани Іван Вишенський та Йов Княгинецький, обидва вихованці Афону, що з грецької означає Свята Гора .Хресто-Воздвиженський Манявський чоловічий монастир бере свій початок від Скита Манявського. Саме в цей час в Манявські гори прийшли ченці, як проповідники віри Христової та засновники скита.

В монастирі подвизалися прп.Іов Княгиницький і прп. Феодосій, ігумен Манявський. 

Місце на якому стоїть обитель вважають святим. Кажуть, що тут двічі з’являлася пресвята Богородиця. В монастирі зберігається її чудотворна ікона «Ізбавительниця». Ікона написана на Афоні у 1788 році. На іконі зображена Божа Матір з маленьким Ісусом на руках. Історія ікони пов’язана з життям старця схимонаха з Афону Мартиніана. По його молитві біля ікони, воскрес померлий хлопець, відступала сарана яка чорною хмарою оточила місто Маврони, біля ікони отримала зцілення біснувата жінка, біля ікони зцілялися усі хто просив заступництва у Матері Божої.

Старець передав ікону в монастир великомученика Пантелеймона, звідкіля її було передано в Новоафонський Симоно-Канонітський монастир що в Абхазіїї. І там, на Кавказі, Небесна цариця через свою ікону творила чудеса. Люди зцілялися від духовних і тілесних недуг.

Якось уві сні, Пресвята Богородиця з’явилась монаху хранителю ікони і наказала передати ікону до українського Афону. Монах, навіть, не знав де це місце, але згодом довідався, що українським Афоном називають Манявський Хрестовоздвиженський монастир…

І сьогодні Матір Божа через святу свою ікону творить чудеса. До чудотворної ікони линуть люди не лише з усіх куточків України, але й з різних частин світу. Відомо що ікона має силу позбавляти від одержимості злими духами та епілепсії.

Чудесні зцілення відбуваються також біля блаженного каменя. Коли в монастирі відправляється богослужіння, на камені виступає цілюща бальзамічна роса. За свідченнями ченців, завдяки воді з каменя видужала дівчина в якої шкіра була вкрита виразками. Під час хрещення зцілився п’ятнадцятирічний хлопець що від народження був прикутий до інвалідного візка. Цілюща роса допомагала людям відновити зір і зцілювала від хвороб кісток.

Це далеко не повний перелік чудес, які відбуваються у древній обителі. Вони справляють велике враження на паломників які приходять до Манявського скита. І чимало з них, повертаються знову на цю святу гору, до українського Афону.

прот. Мирослав Синиця,
благочинний Березнівського благочиння