joomla

Amfilohij-113 липня 2011 року від Свято-Покровського кафедрального собору м. Рівного була організована паломницька поїздка в с. Велика Іловиця Шумського району Тернопільської області, яку супроводжували клірик Свято-Покровського собору священик Миколай Капітула та настоятель Свято-Преображенського храму с.Рогачів священик Василій Рудніцький.

Amfilohij-2Саме в цей день, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, у Свято-Вознесенському храмі с.Велика Іловиця відбулося святкове богослужіння з нагоди прославлення преподобного Амфілохія Почаївського. Божественну літургію очолив архиєпископ Тернопільський і Кременецький Іов, якому спів служили: архиєпископ Луцький і Волинський Михаїл, архиєпископ Черкаський та Чигиринський Іоан, єпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій, єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло. На це торжество прибула велика кількість духовенства та мирян з різних куточків України.

Amfilohij-3По закінченні Божественної літургії єпископат, священики та миряни вирушили хресним ходом до с. Мала Іловиця, де святий Амфілохій провів останні роки свого життя. Біля його подвір’я було відслужено водосвятний молебень, а також освячено хрест та наріжний камінь. На цьому місці, за словами керуючого Тернопільсько-Бучацької єпархією єпископа Нестора, в найближчому часі планується будівництво храму, а потім і монастиря на честь преподобного Амфілохія Почаївського. Таким чином, рівно через 40 років збулися слова отця Йосифа (до постригу в схиму прп. Амфілохій носив це ім’я), який заповідав, що тут постане храм. Потім, за прикладом преподобного Амфілохія Почаївського, який  нікого не відпускав із свого дому голодним, усі присутні хресним ходом повернулися до Свято-Вознесенського храму, де на них чекала святкова трапеза.

Amfilohij-4Повертаючись до Рівного, паломницька група відвідала храми старовинного м. Дубно, зокрема: Свято-Покровський собор, храм Різдва Пресвятої Богородиці (Страклів), Свято-Іл"їнський та Свято-Миколаївський собори, а також Свято-Варваринський жіночий монастир. У кожному з цих храмів паломників радісно зустрічали їхні священнослужителі, які розповіли про історію храмів та сучасне життя. Також всі вірні мали змогу приклонитись до мощей святих угодників Божих, частинки яких постійно перебувають у цих храмах, а в жіночому монастирі ще й до мироточивої ікони Божої Матері «Всецариця».

Сповнені духовною радістю паломники повернулись до свого дому, молитовно дякуючи Господу Богу і Його угоднику – преподобному Амфілохію Почаївському за успішне повернення.

Прес-служба Рівненської єпархії