joomla


З давніх часів християни вирушали в паломництво, яке відіграє велику роль у духовному житті. Через прощу до святинь людина знайомиться з самим християнством, пізнає його суть і, що найголовніше, воцерковляється і знаходить для себе спасіння через єдність з Христом в огорожі Святої Православної Церкви. У теперішній час новітніх технологій, надшвидких ритмів життя та заматеріалізованості суспільства часто не вистачає часу глибоко замислюватися про справжній сенс нашого життя, про наші стосунки з Богом, наш духовний стан. Саме в такому випадку допомогою спраглій душі стає паломництво. Відвідуючи святі місця паломник не тільки духовно збагачується, очищає своє серце та наповнює його Божою благодаттю, а й сповняє місію, несе цю благодать для своїх рідних, близьких і знайомих, молиться за них, але найголовніше – свідчить їм світлом своїх очей, зміною особистого життя, ділиться духовною радістю.

16 – 17 вересня 2014 р. з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона відбулася паломницька поїздка викладачів та студентів Рівненської духовної семінарії до святинь Буковини, Прикарпаття та Галичини. Подорож очолив ректор РДС прот. Віталій Лотоцький.

Найперше паломники прибули Свято-Пантелеймонівський чоловічий монастир біля с. Шипинці Кіцманського р-ну Чернівецької обл. Тут гостей з Рівного тепло зустрів намісник монастиря архимандрит Марк (Марковський), який після молитви розповів про історію та сьогодення обителі. Також прочани мали змогу напитися та набрати з собою святої води з цілющого монастирського джерела.

Далі паломницька група направилась до села Лужани де знаходиться Свято-Возненсенський храм будівництво якого сягаєза одними даними ХV, а за іншими ХІІ ст. Біля храму викладачів та студентів духовної школизустрів настоятель протоієрей Роман Палійчук, який розповів цікаву історію святині, а також показав розписи церкви, що збереглися тут із сивої давнини. Помолившись у древньому храмі, прочани відвідали також прекрасну новозбудовану церкву, яка побудована поряд.

Потім паломники вирушили до серця Буковини – міста Чернівці, де оглянули великий архітектурний комплекс Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича – колишньої резиденції Буковинських митрополитів: Трьохсвятительський та домовий (на честь Св. Іоана Сучавського) храми, корпуси і зали. Чудову змістовну екскурсію провів завідувач богословського відділення КПБА при філософсько-теологічному факультеті ЧНУ прот. Миколай Щербань. Також в Чернівцях паломницька група помолилася у Свято-Параскевськомута Свято-Духівському кафедральних соборах, які є справжньою окрасою цього славного міста.

Під вечір першого дня паломництва прочани вирушили до Банченського Свято-Вознесенського чоловічого монастиря – справжнього оазису духовності,де були гостинно прийняті у домі для паломників. Православні люди приїжджають сюди з різних кінців світу. Тут кожен куточок тут наповнений вірою, любов'ю, спокоєм та благодаттю Божою.

На наступний день подорожі рівненські паломники мали змогу молитися на ранній Божественній Літургії, а також прикластися до святинь Банченської обителі, після чого вирушили на Прикарпаття до Українського Афону – МанявськогоХресто-Воздвиженського чоловічого монастиря.

В Манявській обителі духовенство звершило молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворними іконами: «Ізбавительниця» та «Ігуменя Манявська», після якого з вітальним словом до прочан звернувся митрополит Івано-Франківський і Галицький Іосаф. Паломники мали можливість приклонитися до монастирських святинь та помолитися у всіх храмах обителі. Також для викладачів та вихованців РДС в монастирі був приготований смачний обід.

Побувавши на мальовничому Прикарпатті група прочан направилась до чи не найбільш відомого села на Галичини – Зарваниця, де у Свято-Троїцькому храмі знаходиться велика святиня – чудотворна ікона Божої Матері. Помолившись тут, паломники вирушилидо Зарваницького духовного центру, в якому відвідали прекрасні храми, зачерпнули святої води та занурилися у цілюще джерело праведної Анни.

Надзвичайно багато позитивних вражень отримала група паломників перебуваючи в таких визначних святих місцях і духовно наситившись щасливо повернулися до Рівного, дякуючи Господу Богу за успішну подорож.

Василь Деркач,
студент ІV курсу РДС