joomla


Молитва є священним обов’язком кожного християнина. Бо, коли ми молимось, то розмовляємо з Самим Богом. Особливо важливою і благопреємною для душі людини-християнина є молитва в храмі, тому що саме в церкві розпочинається благодатне життя кожного послідовника Христа, саме в храмі християни, беручи участь в Богослужіннях і Таїнствах Церковних, єднаються зі своїм Творцем і стають містичним тілом Христовим, Главою якого є Господь Ісус Христос. Саме, тут в церкві, щодня підносяться молитви, як за живих, так і за померлих, приноситься Безкровна Жертва за всесвіт. Господь Своїх учеників і апостолів навчав молитися завжди і за всіх. Цю Божественну заповідь Спасителя Свята Православна Церква виконує до цього часу молячись за всіх своїх чад. Бо за словами Апостола: « Чи живемо, чи помираємо Христові є».
Особливо важливою є молитва за померлих, тому що спочилі самі за себе не можуть помолитись. Нас же, тих, хто живе тут на землі спонукає до молитви як за живих, так і за померлих любов – найголовніша чеснота, яка за словами Божественного апостола Павла: « …довго терпить, милосердствує.., не заздрить.., не вихваляється, не пишається, не безчинствує, не шукає свого, не гнівається, не замишляє зла… Любов ніколи не минає, хоч і пророцтва скінчаться, і мови замовкнуть, і знання зникне» ( 1 Кор. 13. 4-5. 8). Молячись за померлих ми приносимо велику духовну користь для своїх спочилих рідних, тому що як навчає Священне Писання: « За гробом не має покаяння», тобто самі за себе померлі не можуть помолитися. Ми ж маючи таку можливість повинні її використовувати, приходити храму і через молитву єднатися з усіма членами Церкви, як Земної – Войовничої, так і Небесної – Торжествуючої.
Велика кількість людей прийшла в суботу 19 листопада 2011 року до Свято-Покровського кафедрального собору міста Рівне, оскільки цей день за місцевим звичаєм є Михайлівською поминальною суботою. Свідченням того, що жителі міста Рівне не забувають побожні традиції благочестивих предків були сотні християн, які перебували цього дня на молитві.
Вселенське поминання померлих відслужило духовенство кафедрального храму на чолі з старшим священиком митрофорним протоієреєм Романом Довбетою.
Вічная пам’ять спочилим, лунало в храмі. Нехай же молитви ці будуть почуті і Господь оселить душі спочилих в Райських оселях.

 


Прес-служба Рівненської єпархії