joomla

 

 

Свята великомучениця Параскево, моли Бога за нас!

Святкове богослужіння з нагоди престольного свята нижнього храму Георгіївського собору обителі на Козацьких Могилах відбулося 10 листопада. Божественну літургію в день вшанування святої великомучениці Параскеви очолив архимандрит Олексій у співслужінні духовенства монастиря та священиків, які прибули на свято.

На запричасному стиху проповідував проректор з науково-дослідницької роботи Волинської Православної Богословської Академії протоієрей Володимир Вакін, який розповів присутнім про життя та мученицьку кончину святої великомучениці Параскеви, закликав усіх і в сучасному християнському житті зберігати ті цінності, які свято зберігала свята Параскева, головне – непохитну віру в Бога, готовність віддати життя за Христа.

По закінченні літургії в храмі відбувся святковий молебень перед іконою святої Параскеви з часткою її нетлінних мощів, після якого до духовенства, братії та прихожан монастиря звернувся архимандрит Олексій. У своєму слові отець-архимандрит звернув увагу на мучеництво християн у сучасному безбожному світі, де панують зло, ненависть, заздрість, де руйнуються одвічні християнські цінності та принципи – любов, мир, довіра, прощення…

«Щоб вистояти у тяжких умовах сьогодення, не зрадити Христа, не зійти з вірного шляху – необхідно в усьому надіятися на Бога, на Його милосердя й допомогу у часи випробувань. І наші молитви до святих мучеників, до святої великомучениці Параскеви нехай допомагають нам перемогти усі спокуси та зберегти у собі Христа!» – закінчив архимандрит Олексій.

Також до присутніх у храмі з вітальним словом на честь престольного свята звернувся благочинний парафій Радивилівського району протоієрей Ігор Данилюк.

Вшанування архистратига Михаїла в монастирі

21 листопада в монастирському Параскевському храмі відбулося урочисте літургійне богослужіння з нагоди вшанування Церквою Собору архистратига Михаїла та інших небесних сил безплотних.

Як відомо, на території Свято-Георгіївського монастиря знаходиться дерев’яний Михайлівський храм XVII ст., який у 1912 р. було перенесено на Козацькі Могили з с. Острів. Вже чотири роки у вівтарі храму знаходяться конструкції та ікони демонтованого для реставрації іконостасу, що унеможливлює проведення богослужіння у вівтарній частині. Лише минулого року, коли відзначалося 360 років з часу побудови храму в с. Острів, з благословення намісника монастиря архимандрита Олексія, стараннями братії та працівників заповідника «Поле Берестецької битви» було тимчасово звільнено вівтар Михайлівського храму та проведено святкове ювілейне богослужіння.

Божественну літургію у цьогорічне свято звершив ігумен Никон (Гайдай). Після літургії братія та прихожани монастиря перейшли підземним ходом до старовинного Михайлівського храму, де було відправлено святковий молебень.

Звертаючись після молебню до віруючих, ігумен Никон розповів про шанування ангелів та небесних покровителів християн, про заступництво архистратига Михаїла та інших небесних сил безплотних за рід людський. У своєму слові ігумен Никон також нагадав присутнім на богослужінні, що наступного року святкуватиметься столітній ювілей перебування перенесеного Михайлівського храму на Козацьких Могилах.

В кінці богослужіння було виголошено уставне многоліття. Присутні у храмі приклалися до образу архистратига Михаїла, а ігумен Никон помазав усіх освяченим єлеєм.

Радуйся, Всеблага Скоропослушнице!

22 листопада Православна Церква вшановує образ Пресвятої Богородиці, названий «Скоропослушниця».

Старовинна чудотворна ікона Божої Матері була написана у Х столітті й знаходиться на Святій Горі Афон (Греція), в монастирі «Дохіяр».

Список з цього чудотворного образу Божої Матері перебуває у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах. Написаний список був у руському Свято-Пантелеймонівському монастирі на Афоні у 1893 р. та подарований братії заснованого монастиря на Козацьких Могилах у 1914 р., про що є відповідний надпис зі зворотного боку ікони. Цікаво, що деякий час, перед тим як опинитися на Козацьких Могилах, ця ікона перебувала у відомій Дубенській Хрестовоздвиженській пустині, де у XVII ст. двадцять років був ігуменом прп. Іов Почаївський.

У день вшанування ікони в теплому монастирському храмі на честь святої великомучениці Параскеви ігуменом Григорієм (Неретою) було прочитано акафіст, який спеціально до цього свята було перекладено на українську мову. За акафістом молилися прихожани монастиря, які прийшли в цей день піднести свої молитви до Заступниці за весь рід людський.

Після прочитання акафісту ігумен Григорій звернувся до присутніх з повчальним словом, наголосивши на великій милості Господній по відношенню до нашої обителі й до всіх, хто може молитися перед цим благодатним образом Божої Матері «Скоропослушниця».

Ігумен Григорій помазав усіх присутніх на богослужінні освяченим біля ікони єлеєм та подарував для домашньої молитви маленькі іконки Божої Матері «Скоропослушниця».

 

 

Прес-служба
Свято-Георгіївського монастиря
на Козацьких Могилах