joomla

 

 

23 та 24 листопада 2011 року з благословення Ректора Київської православної богословської академії єпископа Епіфанія студенти (із 2-го, 3-го і 5-го курсів) під керівництвом викладача КПБА, свящ. Павла Мельника здійснили паломницьку поїздку до визначних місць Рівненської області.

Найпершим же кроком їхньої поїздки – це було відвідання Національного Університету «Острозька Академія» в м. Острозі.

Біля воріт «Острозької Академії» студентів із Києва радо із привітністю зустрічав прот. Василь Жуковський, який являється настоятелем студенсько-викладацького храму в ім’я преп. Федора Острозького і водночас він є доктор педагогічних наук, професор і декан гуманітарного факультету. Мета приїзду гостей із Києва полягала в проведенні разом із факультетом релігієзнавства круглого столу на тему: «Актуальні питання сучасного Православ’я», який в свою чергу відбулася о 16-й годині.

А до конференції розпорядок дня був наступний:

Зразу ж після приїзду (а це близько 11-ї години) відбувся молебень у храмі преп. Федора Острозького. І після нього один із кращих екскурсоводів Академії провів екскурсію музеями цього величного закладу. Студенти із Києва мали можливість більш дізнатися про історію «Острозької Академії», та побачити дуже прекрасну бібліотеку.

Далі на території «Студентського містечка» Острога гості із Києва мали змогу пообідати. Після чого продовжили ознайомлення із перлинами культури цього історичного міста. Вони відвідали музей нумізматики, доторкнулися до стін Острозького замку та фортеці і побачили величний Свято-Богоявленський собор.

Наступною подією в Острозі – це був круглий стіл. В ньому активну участь брали два навчальні заклади, і який проводився в хороших дискусіях та спільних поглядах на певні питання. Із вступним словом до присутніх звернувся доктор філософських наук, професор, проректор з наукової роботи П.М. Кралюк, який привітав учасників цієї визначної події та побажав плідної праці. Наступне вступне слово промовив прот. Василь Жуковський, який у свою чергу побажав частішої зустрічі між вищими навчальними закладами.

Першу доповідь вимовив кандидат історичних наук, старший викладач історії в цьому закладі Андрій Смирнов на тему: «Українська православна спільнота та Константинопольський Патріархат: сучасні контроверзи геоконфесійних процесів». В ній він підняв питання неканонічного приєднання Київської митрополії до Московського Патріархату (1686 р.). І запропонував методи об’єднання українського Православ’я в нинішній час. Після цієї промови йому із боку учасників зібрання було задано декілька питань, на які Андрій Смирнов охоче відповідав і виникла чимала дискусія.

Після слова Андрія Смирнова виступив викладач КПБА, кандидат богословських наук священик Павло Мельник, із насущними питаннями сьогодення, а саме «Місія сучасного православного пастиря». Священик у своєму слові сказав, що в сьогоденні ми дуже часто православними є лише за назвою, а не по суті. І головною місією сучасного священнослужителя – це є проповідь і донесення до віруючих справжньої сутністі Церкви і життя в Церкві. Отець Павло говорив про те, що життя православного християнина повинне бути з’єднане із Євхаристією, бо там де Євхаристія, там і Церква, і Христос. І лише через Причастя людина стає повноцінним християнином.

Після цієї доповіді о. Павлу із боку студенів Національного Університету було задано чимало питань, на які священик із радістю відповідав.

Нажаль, для засідання круглого столу було надано мало часу (1,5 години), тому всі питання які були у програмі не розкрилися. Під час круглого столу проректор з наукової роботи передав у дар КПБА книгу про Пересопницьке Євангеліє, а свящ. Павло Мельник подарував від Академії примірники нової збірки статей «Православ’я в Україні», «Труди КДА № 8». По завершенні плідного і пізнавального круглого столу відбувся святковий концерт у храмі «Академії». Його проводили хор студентсько-викладацького колективу «Благовіст», який заспівав чимало красивих творів, а в паузах концерту поет Острога Олесь Ундір прочитав прекрасніші.

По завершенні концерту студенти КПБА також у свою чергу заспівали богослужбові твори, опісля була зроблена спільна світлина.

О 18 годині 30 хвилин відбулася вечеря у їдальні «Студентського містечка». І на цьому закінчився перший день екскурсії.

 

Наступного дня (24 листопада) почався другий тур екскурсії (яка була по максимуму паломницька). О 7 годині гості поїхали до м. Рівне. Тут вони найперше відвідали Рівненську Духовну Семінарію. З благословення Ректора РДС прот. Віталія Лотоцького паломників радо зустрів інспектор свящ. Василь Рудніцький і провів екскурсію по семінарії та запросив екскурсантів до семінарського сніданку. Після сніданку проректор РДС прот. Тарас Волянюк провів лекцію для гостей із Києва, а священик Павло Мельник лекцію для вихованців РДС.

Опісля, студенти КПБА відвідали два величні собори: Воскресенський та Покровський. Далі куратором 5-го курсу КПБА о. Павлом було відслужено панахиду біля могили першого ректора КДСіА митрополита Даниїла (Чокалюка), який похований на території Покровського собору.

По завершенні панахиди та спільної світлини екскурсанти виїхали до села Пляшева у Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких могилах. Біля брами монастиря паломників зустрів ієром. Никон (Гайдай), який провід для гостей дуже прекрасну екскурсію по цьому святому місцю, після якої пригостив у трапезній монастирським чаєм подорожуючих.

У цьому величному місці студенти мали змогу приклонитися до великих святинь монастиря: ікон із часточками мощів: вмч. Параскеви П’ятниці, вмч. Варвари, свщмч. Макарія, преп. Іова і Амфілохія Почаївських, преподобних Печерських, великомученика і цілителя Пантелеймона. Також великими святинями храму являються багато древніх ікон, серед яких потрібно назвати Ікону Божої Матері «Скоропослушниця» (кін. 19 ст.), яка є копією із оригінального Афонського списку; ікона Святої Трійці (1910 р.); ікона вмч. Варвари (поч. 20 ст.); та хотілося ще б назвати ікону св. вмч. Георгія Побідоносця (1914 р.) в якій знаходилися мощі цього угодника Божого, та нажаль, були викрадені в часи більшовицького режиму.

На цьому і завершилася дводенна прекрасна паломницька екскурсія по святиням і визначним місцям Рівненської області. Студенти КПБА, які брали участь у поїздці сердечно дякують Ректору єпископу Епіфанію та викладачеві священику Павлу Мельнику за незабутні моменти життя.

 

Артем  Бабленюк, студент 5-го курсу КПБА

Джерело сайт КПБА http://www.kda.org.ua