joomla

 

3 квітня 2012 року  в приміщенні Рівненської обласної наукової бібліотеки  відбулася науково-практична конференція присвячена 130-річчю з дня народження і 40-річчю з дня смерті видатного українського церковного ієрарха та наукового діяча митрополита Іларіона (Огієнка).На цей захід прибули гості з Волинської православної богословської академії, представники Рівненської інтелігенції та духовенства.

Розпочав конференцію ректор семінарії, прот. Віталій Лотоцький, який передав слова вітання від Архиєпископа Рівненського та Острозького Іларіона та зачитав вітальне слово кандидата наук соціології і бібліотекарства Торонтського університету, почесного професора Волинського національного університету ім. Лесі Українки, пані Любов Василів-Базюк.

Після вітань гостей конференції, ректор виголосив свою доповідь на тему: «Іларіон (Огієнко) Архієпископ Холмський і Підляський – архієрейський шлях і труди». Потім слово було надано ректору Волинської православної богословської академії  прот. Ігорю Швецю, який висвітлив педагогічну діяльність проф. Івана Огієнка.  Проректор по навчальній роботі РДС, прот. Тарас Волянюк виголосив  доповідь на тему «Проблема денаціоналізації УПЦ в працях митрополита Іларіона (проф. Івана Огієнка)», в якій розкрив основні етапи  нищення української Церкви московською державою. Викладач Волинської  духовної академії  Хромяк  Андрій розповів про діяльність митрополита Іларіона в еміграції. Цікавим та змістовним був виступ студента Волинської православної богословської академії Долінського Сергія, в якому він проаналізував роль і місце православного духовенства в українській культурі за працями митрополита Іларіона. Бібліотекар РДС Віра Кундюк ознайомила учасників конференції з друкованою спадщиною митрополита. Також слово мав історик-архівіст, Володимир Євтухович Рожко, який найбільше потрудився для виходу збірника конференції і завдяки якому було виділено кошти на його друк.

Турбота п. Рожка про семінарію була належно оцінена правлячим архієреєм від імені якого йому було вручено грамоту.

Порадували виступи студентів РДС, які оповіли про діяльність Огієнка на посту міністра сповідань в уряді УНР та його титанічну працю над перекладом Біблії на українську мову та книгу присвячену історії книгодрукування в Україні.

Після закінчення доповідей була презентована нова книга протопресвітера, доктора Степана Ярмуся: «Про сили зла…». Викладачі РДС і гості семінарії мали змогу у коротеньких виступах поділитися враженнями від прочитаної ними праці.

Закінчилася конференція подякою в особі ректора семінаріії дирекції наукової бібліотеки та всім учасникам та гостям.

Прот. Тарас Волянюк