joomla

Дорогі браття і сестри!

Воля, Бог і Україна... Ці слова сьогодні бринять у душі кожного свідомого українця, - в час військового нападу російських військ на Україну. Ці ж слова були девізом, кредом життя у далекому від нас 1944 році, для ще більш свідомих українців – волинських воїнів УПА. Для тих, які тоді як і ми сьогодні боронимо нашу землю від наступу ноги російського окупанта. Адже саме тоді, наприкінці квітня 1944 р., відбувся славетний Гурбинський бій УПА – один із найбільших боїв воїнів Української Повстанської Армії з комуно-більшовицькими катами України – загонами НКВС.

Відтоді минули роки жорстокого переслідування і винищення навіть згадок про УПА в цілому, а Героїв Гурбинського бою – особливо. Проте, незважаючи на десятиліття імперського терору, пам’ять про подвиг молодих повстанців, які аж до смерті боронили рідну землю, передавалась із вуст в уста, із покоління в покоління – і зберіглась, посіявши в серцях вдячних нащадків зерно любові до своєї, Богом даної, мови, до своєї землі, до свого народу. Так у 2006 році на свято Покрови, - покровительки українського козацтва та вояків УПА, відбулося відкриття першої черги Пантеону та перепоховання останків знайдених загиблих вояків «армії без держави». Наступного 2007 р., а саме 11 жовтня в урочистостях з нагоди перепоховання та відкриття колони Божій Матері-Покрові взяли участь голова Рівненської обласної державної адміністрації Віктор Матчук, перший заступник голови Рівненської обласної ради Валентин Королюк, голови районних державних адміністрацій і районних рад, ветерани Української Повстанської Армії, молодь та громадськість. Освятив колону та місце перепоховання митрополит Рівненський і Острозький Євсевій. Нині всього 29 трун перебуває в Пантеоні, хоча перша черга розрахована на 120 загиблих.

Коли почав повставати цей пантеон, то багато діячів громадськості Рівненщини і просто звичайних громадян почали задумуватися а чи не належало б гідно вшанувати цих лицарів українського духа найбільшою пам’яттю, яку може заслужити собі людина, після свого відходу у вічні оселі, а саме молитовною пам’яттю. Тоді саме і виник задум започаткувати тут православну обитель – дім воїнів молитви за душі братів, - воїнів Батьківщини.

Так, в часи утворення незалежної України, на братській могилі поставлено хрест, освячено місце вічного спочинку героїв битви у Гурбинських лісах. Світлої памяті голова Рівненської Державної адміністрації Василь Червоній запропонував заснувати чоловічий монастир біля братської могили повстанців, створити національний пантеон бойової слави за загиблими воїнами УПА.

Завдяки однодумцям а саме митрополиту Рівненському і Острозькому Даниїлу розпочалося будівництво житлово-адміністративного корпусу монастиря, церкви каплички з метою перепоховання героїв Гурбинської битви до національного пантеону. Перед могилами повстанців встановлено скульптуру Покрови Пресвятої Богородиці, а над могилами покладено мармурові плити з іменами загиблих.

Так, зокрема за другої половини 2015 р. новий намісник монастиря ігумен Онуфрій (Ляда) з братією у Христі доклав багато зусиль і сил щоб впорядкувати та окультурити будівлі і територію монастиря. Зокрема продовжують проводитися роботи по будівництву, триває облаштування внутрішнього інтерєру храму, насадження зелених масивів, триває підготовка робіт по обнесенню території монастиря парканом, а також оновлення житлових келій братії.

Отож багато уже втілено задумів, але ще так само немало належить зробити. Серед задумів намісника монастиря є в скорому часі освятити головний храм обителі – Свято-Воскресенський. Але щоб сповнилася ця велика і славна для Бога і України справа, потрібна ще значна допомога, зокрема фінансова. Так, необхідно ще встановити у церкві престол, жертовник, іконостас, тетрапод, панікадила та інших богослужбові речі. Кошторис усіх цих речей на сьогоднішній день для монастиря складає непосильну суму. Так як монастир знаходиться в лісовій зоні, і регулярними парафіянами є кількадесят мешканців найближчого невеличкого села Зелений Дуб, то фінансової допомоги монахи не отримують, як наприклад монастирі у великих містах і селищах України.

Отож намісник монастиря ігумен Онуфрій (Ляда) з братією сердечно просить Вас усіх небайдужих допомогти у розбудові Гурбинського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських Могилах УПЦ Київського Патріархату, адже це не лише духовна святиня, а що дуже важливо, ще один славний Пантеон оборонців Нашої Батьківщини – України.

СПАСИ ВАС ГОСПОДИ!

З МОЛИТОВНОЮ ПАМ’ЯТЮ НАМІСНИК МОНАСТИРЯ ІГУМЕН ОНУФРІЙ (ЛЯДА) З БРАТІЄЮ У ХРИСТІ!

Наші реквізити: ф-я АТ "Укрексімбанк" в м. Рівному
МФО: 333539
Рахунок: 2600000015985
ЄДРПОУ: 34119147

Наші реквізити в ПАТ КБ Приват Банк

Отримувач СВЯТО-ВОСКРЕСЕНСЬКИЙ ЧОЛОВіЧИЙ МОНАСТИР

р/р 26005054716179
МФО 333391
код ЄДРПОУ 34119147