joomla

Пасхальне ПосланняПасхальне Послання архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Рівненської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату

Всечесні отці, дорогі у Христі браття і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Сьогодні свята Мати-Церква знову запрошує нас заглибитись у велику таємницю спасенних днів життя Сина Божого і зрозуміти їхню силу. Саме в стражданнях Спасителя, в Його смерті на хресті та Воскресінні Всевишній показує нам всю глибину своєї любові до людини, яка «вiдкрилась у тому, що Бог послав у свiт Єдинородного Сина Свого, щоб ми жили через Hього» (1 Ін. 4, 9). Тому найважливішою справою нашого життя має бути віра в цю любов та її прийняття, «бо Вiн ранiше полюбив нас» (1 Ін. 4, 19).

У день Світлого Христового Воскресіння ми з особливою силою відчуваємо Його любов та свою причетність до великої тайни Викуплення. Відчуваємо, що ми не самотні на цьому світі, що Господь з нами та завжди допомагає нам. Про це слід пам’ятати саме сьогодні, коли святкування Пасхи Христової відбувається у важкий для нашої країни час, коли сили зла докладають багато зусиль, щоб знищити нас. Разом із війною на сході внутрішнє зло – корупція роз’їдає нашу державу зсередини. І ніщо так не ослаблює силу духу українського народу, як це явище. Корупція роз’їдає не лише тіло держави, але й душу суспільства. Вона породжує зневіру, сіє сумніви і вселяє думки, що всі наші жертви даремні. Проте не піддаваймося цій спокусі, якою зло хоче нас знесилити! Дивімося на життя очима віри! Зневіра затуманює нашу віру і ослаблює дух, а віра у Воскреслого Христа відкриває нам глибини Його Любові до людини і виявляє присутність Бога в усіх подіях життя. Тому в цей доленосний для України час в наші серця не повинні закрадатися сумніви та байдужість. Ми вже показали всьому світу, що з нами Воскреслий Христос, з допомогою якого український народ переміг злочинний режим з його «беркутами» і «снайперами», не відступив перед «градами», «буками» і найсучаснішою зброєю зовнішнього ворога. І тому, з допомогою Воскреслого Христа, ми переможемо корупцію і всяку скверну. Бо з нами Бог, і сьогодні виводить свій український народ з дому неволі – з дому гріха: «Бог з великої Своєї милості відродив нас воскресінням Ісуса Христа для живої надії» (1Пет. 1, 3).

Отож маємо вірити, що коли Господь підняв нас на цю боротьбу, то Він не залишить нас на півдорозі, а обов’язково приведе нас до перемоги! І незважаючи на всі труднощі, які зустрічає український народ на шляху свого утвердження, Бог засвідчує, що українці є народом обраним. Тому не випадково в цей доленосний рік ми відзначаємо ювілеї нашого Предстоятеля, Святійшого Патріарха Філарета – 50-ліття його перебування на Київській кафедрі та 20-ліття Патріаршого служіння. Саме його справедливо називають Мойсеєм українського народу, адже його могутня духовна постать допомагає нам в цей нелегкий час. Він не втрачав відваги та віри попри всі обставини, які у важкі часи складалися не на нашу користь. І сьогодні бачимо, що його віра є запорукою утвердження в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви, яка стане наріжним каменем сильної та суверенної України.

Протягом століть нашу Богообраність Господь показував через дідів і прадідів, які боролися за становлення і незалежність Української держави та її православної віри. І саме Світле Христове Воскресіння надихало їх у цій боротьбі. Це свято, попри різні багаторічні труднощі та випробування, наповнювало їх надією на перемогу, так, що вони вітали одне одного стверджуючими словами: «Христос Воскрес – Воскресне Україна». І завдяки їм сьогодні до нас, до Свого улюбленого і вірного народу, приходить Воскреслий Христос, який воскрешає Україну. Тому будьмо вірні Йому у всьому. Будуймо наше життя виключно на Його заповідях. Бо заповіді Божі – це заповіді життя, в межах яких лише можлива справжня свобода, гідність і щастя людини. Поза Божими заповідями – царство тьми і зла.

Улюблена моя паство! У ці пасхальні дні сердечно вітаю вас із Світлим Христовим Воскресінням. Вітаю боголюбивих пастирів і чесне чернецтво, яке постійно підносить свої молитви до Воскреслого Христа; вітаю всіх вірних Рівненської єпархії, які щоденно моляться за Україну та її побожний народ; вітаю родини наших Героїв, які поклали своє життя на вівтар перемоги; вітаю Христолюбиве військо, яке в цю пасхальну ніч захищає мир в Україні; вітаю людей доброї волі – волонтерів, які прагнуть допомогти і підтримати наших воїнів; вітаю переселенців, яких війна позбавила власного дому; вітаю усіх тих, кого доля закинула у різні куточки світу та відірвала від родини, позбавляючи спільної радості Великодніх свят; вітаю владу та органи місцевого самоврядування, які будують європейське майбутнє нашої держави.

У цей нелегкий час, коли народ повстав проти обману і насильства, корупції та суспільної несправедливості, в час зовнішньої інтервенції окупанта, в час фальшивого братолюбства станьмо підтримкою своєму ближньому, простімо одне одному взаємні образи, не вагаймося говорити правду і жити нею, викриваймо лицемірство і обман, шукаймо того, що нас об’єднує, бо «в єдності сила народу».

Нехай свято Воскресіння Христового принесе в наші серця радість, якої у нас ніхто не відніме, нехай Воскресіння Христове живить кожного християнина у дотриманні заповідей Божих, боротьбі з власними гріхами і несенні свого життєвого хреста, тому що ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Іларіон,
архієпископ Рівненський і Острозький

Пасха Христова,
2016 рік,
м. Рівне