joomla

У вівторок на Світлому тижні Свята Церква з давніх-давен вшановує Іверську ікону Пресвятої Богородиці – одну з найбільш відомих і шановних у православному світі.

За переданням Іверська ікона була написана євангелистом Лукою і протягом певного часу перебувала в місті Нікеї, а з початку XI ст. невідлучно знаходиться в Іверському монастирі на Святій Горі Афон (на честь якого і отримала свою назву).

У Свято-Покровському кафедральному соборі міста Рівне 18 квітня 2017 р. на третій день пасхальних торжеств урочисто вшанували Іверський образ Богоматері. Цей день для собору є особливим, адже в нижньому храмі Покровського собору знаходиться копія Іверської ікони подарована паломниками, які перебували з прощею на Святій горі Афон.

Ще звечора копія Іверського чудотворного образу була винесена до верхнього храму для вшанування. Велика кількість вірян прийшло у вівторок Пасхального тижня на богослужіння, щоб прославити Воскреслого Господа і Пречисту Його Матір.

Божественну літургію очолив протоієрей Роман Довбета, штатний клірик кафедрального собору, який цього дня відзначав день народження. Від імені правлячого архієрея, братії і прихожан собору отця Романа привітав протоієрей Віталій Ейсмонт. На завершення святочного Богослужіння відбувся хресний хід навколо храму під час якого всіх присутніх було окроплено освяченою водою, а в кінці богослужіння духовенство і миряни помазались освяченим єлеєм біля Іверської чудотворної ікони, молячи Матір Господнь за Свою Рідну Церкву Україну і православний народ її.

протоієрей Миколай Капітула