joomla

14 серпня 2017 року Божого, у віці 57-ми років відійшов у вічність всесвітньовідомий талановитий художник, активний учасник Революції Гідності, кавалер ордену "За мужність" І-го ступеня, один з кращих синів українського народу Тарас Більчук.

Тарас Миколайович був у гарних дружніх стосунках з намісником Свято-Воскресенського Гурбинського монастиря ігуменом Онуфрієм (Лядою) та братією обителі. Незадовго до своєї смерті, 15 липня 2017 року Божого, Тарас Більчук побував у нашому монастирі не лише як вірянин, але й як художник представляючи свої роботи на арт-експозиції в рамках проведення міжнародного арт-семінару «Куст». Тоді він висловлював надзвичайне своє захоплення монастирем на Повстанських могилах, красою навколишньої природи та гарним задумом щодо меморіального комплексу героям Гурбинської битви вцілому.

Божим промислом рівно через місяць після того цю талановиту людину, яка активно весь світ "агітувала пензлем за Україну", щирого патріота нашої Держави, борця за вільний та цивілізований шлях України, героя Революції Гідності, проводжали в останню путь саме з Гурбинського монастиря на Повстанських могилах - місця бойової слави нескорених борців за свободу українського народу.

Ввечері 14 серпня 2017 року Божого труна з тілом спочилого прибула до головного Свято-Воскресенського храму обителі, де ввечері було відслужено заупокійну літію, співи під час якої виконував братський хор обителі.

Упродовж усієї ночі до ранку над тілом спочилого братією монастиря звершувалося неусипне читання Псалтиря.

Вранці 15 серпня 2017 року Божого духовенством було звершено чин похорону, по завершенні якого відбулося прощання з новопредставленим.

З благословення намісника монастиря богослужіння очолив благочинний Здолбунівського благочиння протоієрей Павло Джура.

Після прощання труна з тілом спочилого відбула на кладовище у його рідному селі Коршів Здолбунівського району Рівненщини.

Царство Небесне та вічная пам`ять новопредставленому рабу Божому Тарасію!

Довідка:

Тарас Миколайович Більчук народився 1960 року в селі Коршів Здолбунівського району Рівненської області, Україна.

Художню освіту здобув у Львівській академії мистецтв, відділ художньо-монументального живопису.

Був серед учасників студентської так званої «Революції на граніті» (1990, Київ).

Протягом 13-ти років працював у США, де мав свою власну студію "Vision & Art".

Після повернення в Україну оселився в м. Дубно.

Картини Тараса Більчука розійшлися світом, його роботи є в США, Канаді, Росії, Японії, Франції, Парагваї, Швеції, Польщі, Англії.

Сюжети картин пов`язані з Україною княжої доби, добою козацтва, є портрети і пейзажі.

За ініціативи Тараса Миколайовича встановлювалися пам’ятні хрести воякам УПА, проводилися різноманітні культурно-мистецькі заходи. Саме він у рідному Коршеві започаткував будівництво храму Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Взимку 2013-2014 рр. став активним учасником Революції Гідності, переживши перший розгін 30 листопада та події 18 лютого. Тоді художник отримав черепно-мозкову травму (струс мозку).

Указом Президента України від 17 лютого 2016 року № 57/2016 нагороджений Орденом «За мужність» І-го ступеня.

Прес-служба Свято-Воскресенського
Гурбинського монастиря на Повстанських могилах