joomla

22 квітня 2018 року, у третю неділю після Пасхи, в день пам’яті святих жінок-мироносиць, в.о Екзарха Європи, голова Управління зовнішніх церковних зв'язків архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон очолив Божественну літургію в парафії Різдва Іоана Предтечі м. Віла Реал (Португалія). Богослужіння відбулося з нагоди 15-річниці діяльності Української Православної Церкви Київського Патріархату в Республіці Португалія.

Архіпастирю співслужили: заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе), намісник Свято-Воскресенського Гурбинського монастиря ігумен Онуфрій (Ляда), настоятель парафії на честь Всіх святих землі Української м. Брага протоієрей Дмитро Ткачук, настоятель парафії на честь святого архистратига Божого Михаїла м. Авейро протоієрей Василь Бундзяк, клірики Тернопільскої єпархії протоієрей Степан Шкварок та протоієрей Степан Татарин, настоятель парафії ієрей Сергій Ковальчук та насельник Гурбинського монастиря ієромонах Лука (Зань).

За богослужінням молився Надзвичайний та повноважний посол України в Португальській Республіці Інна Огнівець, Генеральний консул України в м. Порто Анатолій Коваль, громадська активістка Людмила Хол, представник Спілки Української молоді в Португалії Андрій Іваночко, священники Римо-Католицької церкви Мануел Каутиньо та Сальвадор Паренте, а також представники португальської громади, численні представники українських громад з м. Брага, Авейро, Лісабон, Порто, Трофа, Шавеш, а також гості з України.

Під час Малого входу архієпископ Іларіон, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, підніс до сану протоієрея священика Сергія Ковальчука.

За богослужінням, відповідно до розпорядження Святійшого Патріарха Філарета, були виголошені додаткові прохання за створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, за Святійшого Патріарха Варфоломія, за Президента України, Верховну Раду та за розпочате діло рук їх.

В кінці літургії владика Іларіон відзначив Архієрейськими благословенними грамотами перших українських священників в Португалії протоієрея Дмитра Ткачука та протоієрея Василя Бундзяка, та подякував їм за ревну і невтомну працю. Архієрейськими благословенними грамотами також була відзначена громада Різдва Іоана Предтечі та парафіяльний хор.

Потім архіпастир привітав парафіянок із святом жінок-мироносиць та помазав усіх святим єлеєм.

Після відправи відбулася урочиста частина, під час якої архієпископ Іларіон, з благословення Патріарха Філарета, відзначив священика РКЦ Сальвадора Паренте, сеньйору Едіт Сілва Сантош та сеньйору Марію Еделіну Собато Патріаршими грамотами з медаллю, священка РКЦ Мануеля Каутиньо Патріаршою благословенною грамотою, а сеньйора Альберто Архієрейською благословенною грамотою.

Прес-служба Рівненської єпархії