joomla

1 червня на території Свято-Покровського собору у Рівному відбулося традиційне свято, приурочене до Дня захисту дітей - V Фестиваль дитячої творчості «Я - дитина Божа». Щорічний літній фестиваль традиційно зібрав на подвір’ї Свято-Покровського собору чимало учасників та гостей дитячого свята. Участь у фестивалі взяли близько 250 дітей – вихованців недільних шкіл Рівного та пришкільних таборів.

Вже традиційно кожного року цей день присвячується окремій біблійній тематиці, аби діти змогли закріпити набуті протягом навчального року знання і у творчій манері продемонструвати їх застосування на практиці. Цьогорічною темою фестивалю стала історія створення світу.

Розпочавши свято зі спільної молитви, за доброю традицією діти запустили у небо добру звістку, яку цьогоріч символізувала кулька-ліхтарик. А потому отримали вже добре знайому пелюстку-путівник, за якою відвідували станції-завдання, присвячені кожному із семи днів, протягом яких Господь створив світ. Відтак «маленькі творці» малювали, вирізали, клеїли, робили аплікації, розмальовували і навіть висаджували квіточки біля храму, згадуючи етапи творення світу, появу неба і землі, дня і ночі, рослинності і небесних світил, риб, птахів, тварин і людей. А дійшовши до Дня сьомого, коли Бог «відпочив від усієї праці своєї, яку був чинив», діти змогли завітати до Храму, який уособлював цей день. Тут вони пригадували види храмів, особливості їх побудови та структури, а також правила поведінки у церкві, у чому їм допомагав вихованець Рівненської духовної семінарії Андрій.

А після успішного виконання усіх завдань маленьких учасників фестивалю чекали кілька сюрпризів. Спільними зусиллями розгадавши кросворд, діти прочитали зашифроване в ньому слово «Запрошення». Така розгадка ще раз дала нагоду поміркувати, куди нас усіх запрошує Господь і як ми маємо жити, аби потрапити до Царства Небесного. Але також розгадане слово стало справжнім путівником у світ театрального мистецтва, адже таким чином діти отримали запрошення на перегляд вистави від Народного театру «Сонях». Цього святкового дня до вихованців недільної школи завітали в гості юні театрали із виставою про потрібний ґудзик, який допомагав усім жити у мирі та зрозуміти, як важливо дружити, допомагати одне одному і разом робити добрі справи.

Але на цьому сюрпризи не закінчилися, адже на свято завітала ще одна зіркова гостя – маленька сонячна Полліанна із однойменної вистави Рівненського обласного музично-драматичного театру. Разом зі своєю тітонькою Поллі вони розіграли сценку-діалог із вистави, де Полліанна розмірковує, яким має бути її день, щоб вона і дисципліни дотримувалась, і встигала радіти життю. Юна актриса драмтеатру Оля Боровець радо спілкувалась із дітьми, жартувала, відповідала на питання і фотографувалась. Ну а після перегляду вистави нові друзі могли поспілкуватися ще й за солодким столом, який чекав усіх на подвір’ї собору.

Отож цього року фестиваль дитячої творчості «Я – дитина Божа» був не лише наповнений глибоким духовним змістом, знаннями Біблії та символами Господньої любові до кожного з нас, але й знайомством із театральним мистецтвом та рівненськими акторами. А ще однією особливістю свята стала його спадкоємність, адже цьогоріч на фестиваль вперше завітали випускники Недільної школи вже разом із своїми дітками. Відтак до свята долучились і найменші його «винуватці» – немовлятка на руках у своїх мам – колишніх вихованок школи.

- Наш фестиваль проходить вже вп’яте, і щоразу до свята долучається все більше людей, - додає керівник єпархіального відділу недільних шкіл Рівненщини Мирослава Хоміцька. – Рівняни знають про наше свято і заздалегідь питають, чи можна прийти долучитись. Тож окрім вихованців недільних шкіл участь у фестивалі беруть і дітки із пришкільних таборів та інша дітвора, яку приводять батьки. Ми радіємо, що наше свято стає традицією, а діти щороку чекають його і розпитують, які сюрпризи будуть цього разу. Так ми поєднуємо християнські настанови і традиції, знання Святого Письма і всебічний духовний та фізичний розвиток дітей, пізнавальну і духовну складові.