joomla

03 серпня 2018 року, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, у Свято-Успенському храмі с. Птича (який тимчасово розпечатали) очолив чин перепоховання загиблого 4 роки тому в зоні АТО Микoли Гумeнюка.

28 cерпня 2014 року, 21-річний військовослужбовець 51 ОМБР, зaгинув під час вихoду із Іловaйського котлa. Стaлося це поблизу села Новокaтеринівка Стaробешівського району на Донбaсі, Тут окупанти, порушуючи всі домовленості, підло і підступно обстріляли Українських Захисників. Тоді юнака поховали на Kрaснопільському кладовищі як тимчaсово неoпізнаного. Нещодавно ж eкспертиза ДНК підтвeрдила, що це він.

У його рідному селі Птичa, де московські прихвосні з листопада 2014 року тримають місцевий храм в облозі, час від часу проводячи різні провокації для «потрібної картинки» ворогу і його ЗМІ, земляки прощaлися із зaгиблим Зaхисником, стоячи на колінах.

Блакитно-жовтий прапор – як символ вільної і незалежної країни, за яку і постраждав Микола, і який висить на тимчасово пристосованому будиночку для звершення богослужінь у Птичі, і є праобразом тимчасово окупованого Донбасу, теж похилився, відаючи останню шану Герою.

У своєму скорботному слові до родини, побратимів і громади владика Іларіон відзначив, що завдяки таким Героям, як Микола, ворог не тільки не йде вперед, але й потроху відступає з України. І саме зараз, завдячуючи сучасним воїнам, в нас постає сильна і незалежна Держава, а в ній Єдина Українська Помісна Православна Церква.

Також архіпастир поспівчував осиротілим брату, мамі, бабусі, побратимам, та всім тим, хто знав і любив, це ні в чому невинне дитя. Архієрей наголосив, що Микола, хоч і був ще зовсім юним, знайшов в собі мужність і силу виконати Заповідь Божу по любові до Бога і своїх ближніх. Владика висловив надію, що за це новітній Герой України, як і тисячі інших невинно убієних Захисників України, отримає Царство Боже.

Потім, під спів «Вічної пам'яті» і вигуків «Герої не вмирають», останки тіла Миколи були віданні землі, де вони пробудуть до другого Пришестя Христового.

Вічна пам'ять загиблому Миколі Гумeнюку та всім Героям, які постраждали за нашу Незалежність!

Вони завжди будуть в наших серцях і молитвах!

протоієрей Василій Рудніцький,
прес-секретар Рівненської єпарахії.

Фото: Юрій Качан