joomla

Вже традиційною стала проща паломників з Рівненської єпархії до святинь Одещини, яка вже не перший рік відбувається з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона і організовується паломницьким центром «Воскресіння».

Унікальністю цього літнього паломництва є те, що прочани мають можливість не тільки вшанувати святині Бессарабського краю, але й помилуватися прекрасною природою Півдня України і відпочити на морі.

Як і належить паломництво розпочалося з молитви в Свято-Покровському кафедральному соборі після якої попросивши Божого благословення прочани вирушили у паломницьку подорож.

Прибувши до славного міста Одеси прочани з благословення єпископа Одеського і Балтського Павла відслужили молебень у кафедральному соборі Різдва Христового. Після молебню зі словами вдячності та християнської любові до рівненських паломників звернувся настоятель храму протоієрей Віталій Сеник. Окрім кафедрального собору Української Православної Церкви Київського патріархату рівняни відвідали також і храми та монастирі УПЦ МП, а саме: Свято-Преображенський кафедральний собор – найбільший православний храм Одеси, Свято-Іллінський, Свято-Пантелеймонівський монастирі. На превеликий жаль справжньої християнської любові не змогли побачити в храмах Московського патріархату міста Одеси рівненські прочани. Натомість шалена російська пропаганда прославлення держави агресора і приниження всього українського. Так наприклад в Пантелеймоновому монастирі жіночка, яка з благословення священноначалія обителі мала розповісти паломникам про історію та сьогодення монастиря почала проповідувати ідею «русскаго міра». Вразила її не компетентність і незнання історії та спотворення вчення Православної Церкви. Ця «проповідниця» лякала всіх тим, що для Української Церкви буде надано Томос і що Україна відділиться від «трієдіной Русі», що українська влада є безбожною, а російська благочестивою і Богом поставленою. Вона стверджувала, що українською мовою не можна молитися і що політики роз’єднують Церкву і що Росія не нападала на Україну а на сході України міжусобна війна спровокована фашистами і розкольниками. Після таких зневажливих слів і такого бруду паломники з обуренням покинули монастир. Шкода, що в святому місці замість проповіді любові і всепрощення проповідується гнів та ненависть. Все це нагадує книжників і фарисеїв мнимих ревнителів Закону Мойсеєвого, котрих Христос називав гробами розфарбованими повними всяких нечистот. Таку саму поведінку ми можемо побачити у тих «захисників канонічного Православ’я». Маємо надію, що в недалекому майбутньому ситуація зміниться і Господь перемінить ненависть на любов.

Після міста Одеси рівненські прочани вирушили до баз відпочинку, що знаходяться на курорті Катранка, який розташований в Дунайському біосферному заповіднику. Під час перебування в Катранці паломниками було звершено дві Божественні літургії 2 серпня – в день пам’яті пророка Божого Іллі та в Неділю – 5 серпня на свято Почаївської ікони Пресвятої Богородиці під час котрих більшість з присутніх прийняло Святі Тіло і Кров Христові. Слід зазначити, що богослужіння звершенні рівнянами рідною мовою справили велике враження на місцевих жителів, котрі залюбки брали участь в літургіях, і зі сльозами на очах слухали слово Боже українською мовою. Разом з нами молились воїни АТО з своїми сім'ями, а також Заслужена артистка України Леся Горова.

Також на базі відпочику «Фазан» завдяки сприянню пані Надії Ткаченко були організовані українські вечорниці. Воїни АТО з своїми сім'ями, паломники з Рівненщини та відпочиваючі на курорті Катранка мали можливість культурно відпочити. Вечір був просто неймовірний, адже в гості завітали: Народні артисти України Леся Горова (її голос часто можна почути на телеканалі "Малятко") та Світлана Мирвода. Ці справжні патріоти України своїми талантами зачарували всіх, хто був присутній на вечорницях.

Народний колектив "Делжілерка", який теж завітав на це свято, запропонував присутнім болгарські та українські пісні, мудро поєднуючи культуру двох православних народів. Навіть директор Татарбунарського будинку культури, дізнавшись про організацію Українських вечорниць, не втримався і запропонував свою допомогу, забезпечивши озвучення та сам став ведучим свята. Українські вечорниці в Катранці з великим розмахом, а Українська пісня ще довго лунала в серці кожного присутнього на цьому святі.

Слід зазначити що під час цьогорічного паломництва відбулася визначна історична подія. З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона та єпископа Одеського і Балтського Павла протоієрей Василій Рудніцький та протоієрей Миколай Капітула перебували в природному парку «Тузлівські лимани» і відслужили водосвятний молебень та окропили освяченою водою приміщення кордону та лиман Шагани. Разом з священиками цього дня перебували Народна артистка України Світлана Мирвода, яка відома як талановита виконавиця романсів та українських народних пісень та її колега і подруга - Народна артистка України Леся Горова з родинами.

Гості природного парку спостерігали за птахами, здійснили огляд мальовничої території «Тузлівської Амазонії», відвідали затишне бунгало, насолодилися чистим морем та незабудованим узбережжям, а також подарували усім незабутні враження від професійного виконання таких милозвучних і прекрасних українських пісень.

Повертаючись додому рівненські паломники відвідали з прощею Свято-Миколаївському храмі села Кулєвча. Надзвичайне враження на рівнян справили святині що знаходяться у цьому храмі: Тихвинська мироточива ікона Пресвятої Богородиці, Казанська ікона Пресвятої Богородиці біля якої розцвітають лілії, мироточивий Хрест Голгофа, оновлена ікона Спаса Нерукотворного, Іверська кровоточива ікона і відбиток на склі образу святих великомучеників Пантелеймона Цілителя та Георгія Побідоносця.

І на завершення хочеться зазначити, що в Московському Патріархаті є дуже багато хороших священиків, які не займаються політикою, а служать Богу! Прикладом цього є те, що в храмах де вони служать НІКОЛИ не знайдеш антидержавної та антицерковної літератури.

І саме вони і стануть тією великою часткою Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні, адже в один голос (немов змовились, хоч перебувають у різних областях і близько один одного не знають), говорять: МИ ЧЕКАЄМО ТОМОС. За останній тільки місяць ми познайомилися як мінімум з п'ятьма адекватними священиками МП, які в силу певних обставин тимчасово належать до цієї конфесії.

Тож, молімося щоб, чим скоріше Всемилостивий Господь об'єднав всіх православних в Україні і ми єдиними устами і єдиним серцем прославляли Триєдиного Бога. Маємо надію, що вагомий внесок для цього робитимуть паломництва, які організовує паломницький центр «Воскресіння» з благословення архієпископа Іларіона.

протоієрей Миколай Капітула,

головний координатор паломницького центру "Воскресіння"