joomla

23 вересня 2018 року недільного осіннього ранку діти зустрічали свого Архіпастиря з короваєм у руках, зі щирими словами привітань, із запрошенням до Свято-Перопавлівського храму в Каноничах на Володимиреччині. Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон разом із духовенством відслужив Божественну літургію, під час якої були виголошені додаткові прохання за створення єдиної Помісної Православної Церкви, за Святійшого Патріарха Варфоломія, за Президента України, за Верховну Раду, за розпочате діло рук їх.

Участь у Богослужінні разом із владикою взяли благочинний Володимирецького благочиння протоієрей Віталій Боднар, секретар Чернігівської єпархії, настоятель Свято-Катеринівського собору м. Чернігова протоієрей Роман Кіник із дияконом Романом Крижановським, настоятель Свято-Миколаївського храму м. Володимирець протоієрей Михайло Льода, Свято-Духівського храму с. Балаховичі протоієрей Віктор Когут, настоятель Свято-Петропавлівського храму с. Каноничі протоієрей Андрій Ящук, протодиякон Сергій Кульчинський, в.о. голови райдержадміністрації Анатолій Рижий, заступник голови районної ради Володимир Савонік, голова Каноницької сільської ради Василь Дуляницький.

А опісля вирушила хресна хода від Свято-Петропавлівської церкви. Чимало людей йшло до нової сільської святині, щоб отримати ковток духовності і своєю молитвою долучитися до урочистостей. На горі за селом урочисто освятили капличку, зведену за кошти меценатів на честь спомину чуда Архістратига Божого Михаїла в місті Хони.

Ще торік на початку зими тут гуляли слухачі Української академії лідерства, слухаючи від настоятеля храму в Каноничах отця Андрія історію цього джерела (його почали відновлювати у 2014 році). Назвали криничку «Михайлове чудо». Біля чудодійного джерела, де явився Архістратиг Михаїл, було зцілення від німоти дочки із язичницької сім'ї. Після цього чуда сім'я навернулася до християнства. Для жителів села Каноничі, яке в радянські часи було в районі найбільш комуністичним, відновлення та будівництво духовних святинь – справжнє чудо. Тому якось і не всім селянам вірилося, що мрія збудувати тут капличку здійсниться найближчим часом…

Про те, що побудова каплички - це знакова подія не лише для села,- говорив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Відродження та будівництво духовних святинь як на теренах Полісся, так і всієї Руси-України – важливий крок на шляху творення єдиної Помісної Православної Української Церкви. Владика особливо наголошував на важливості єднання, адже всі ми в очікуванні надання томосу українській православній церкві Київського Патріархату.

На важливості відродження святинь акцентував увагу і благочинний о. Віталій: цеглинки розібраних і розкиданих по пустирищах храмів проросли сьогодні новими осередками духовності, новими церквами і проросли сходами української віри в абсолютно новому ґрунті.

…І хоч не просто це було - знайти сподвижників, зібрати кошти і почати будову, та вже за півтора року капличка біля криниці «Михайлове чудо» стала реальністю. А завдячує громада у здійсненні мрії небайдужій землячці - Галині Василівні Симсі – власниці «Сонячного ремесла», єдиного сьогодні в Україні приватного підприємства, яке легально видобуває бурштин. З поклику духовності вона зробила такий коштовний подарунок, адже й сама є ревною християнкою. Ще у далекому 2005 році Галина Василівна ініціювала й особисто допомагала будувати храм у селі, і з того часу постійно підтримує церковну громаду. Підтримало цей проект матеріально й фінансово і «Сонячне ремесло» (директор Тетяна Корчова). А збудував капличку підрядник – приватний підприємець Руслан Федорович Лукша.

Причетних до будівництва каплички було нагороджено церковними грамотами: директора ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло» Тетяну Корчову, головного бугалтера Сергія Лебедя, заступника директора Павла Пасенчука, начальника охорони Івана Кужеля; керівника архітектурно-мистецьких студій ГО «Асоціація «Український бурштиновий світ» Наталію Лисенко.

Воїнам АТО Олександру Бузяну, Анатолію Ляшку та Василю Гошті вручили медалі за любов і жертовність до України.

Архиєрейською грамотою нагороджено і церковний хор Свято-Петропавлівського храму (керівник Галина Рижа).

Подячну молитву для усіх гостей заспівав дитячий хор недільної школи (керівник Наталія Ящук).

Отак органічно переплелись начала духовності, патріотизму і жертовності во ім’я рідної землі в Каноничах. Тож віриться, що капличка біля криниці «Михайлове чудо» стане справжнім місцем паломництва для усіх небайдужих громадян.

Софія Шидловська,
парафіянка Свято-Петропавлівського храму