joomla

З благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, Єпархіальним відділом функціонування парафіяльних недільних шкіл та катехизації молоді, 19 жовтня на базі КП «Дитячий санаторій «Хрінники», що у Демидівському районі, був проведений семінар на тему: «Сім`я – домашня церква», на який прибули священики, студенти Рівненської духовної семінарії, керівники і вчителі Недільних та загальноосвітніх шкіл, просвітяни, активна молодь.

Спільною молитвою розпочався семінар, на якому обговорювались орієнтири сім`ї і Церкви у християнському вихованні дітей та молоді. Акцентувалася увага на запоруках міцної сім’ї та секретах успішного батьківства, адже сім’я становить домашню церкву.

Християнське виховання в сім`ї – це найбільший і найцінніший спадок, який батьки можуть залишити своїм дітям. Бути справжніми християнськими батьками означає стати учасниками живого передавання віри. Споглядаючи на сьогодення, ми усвідомлюємо кризу інституції сім`ї в Україні. Адже не секрет, що лише невеличкій кількості сімей вдається з належною відповідальністю й обов’язком виховати своїх дітей. Існує друга інституція , яка має право і обов’язок брати на себе відповідальність у формуванні громадян, патріотів, хороших майбутніх батьків. Це – держава, яка має освітні ресурси. Окрім того, немаловажну роль у цих питаннях відіграють громадськість та Церква.

Саме на забезпеченні комплексного і скоординованого підходу цих інституцій у вирішенні питань християнського виховання дітей та молоді був побудований лекторій Андрія Йосиповича Буковинського – президента Всеукраїнського благодійного фонду «Сім`я», експерта із питань сімейної політики та сімейних стосунків (м. Київ).

Лектор вміло поєднав повчальні думки щодо виховання дітей у сім`ї, які накопичила педагогіка за всю історію існування людського роду, переконливу віру в Бога, Творця і Промислителя всього видимого і невидимого та власний досвід у християнському вихованні дітей.

Доповідач наголосив, що педагоги мають бути людьми віруючими та доносити істину до учнів, виховувати патріотичність і мораль за допомогою Слова Божого. Відсутність системності та послідовності у християнському сімейному вихованні призводить до неповноцінного спілкування дорослих і дітей, нехтування нормами моралі. Необхідно систему навчання доповнити Словом Божим у найширшому розумінні цього слова, адже головне завдання людини – з`єднатися з Господом. Спаситель світу Христос відкрив це призначення, сказавши: «Будьте досконалі, як досконалий Отець наш Небесний» (Мф.5:48).

Учасників семінару привітав дитячий ансамбль «Водограй» Вовковиївської ЗОШ I-III ступенів, вихованці Недільної школи Свято – Георгіївської парафії с. Боремель та учні Боремельського НВК « ЗОШ I-II ступенів-колегіуму».

Цікавою подією стала презентація підручника «Основи сім`ї» та представлення журналу «Слово вчителя». Учасники семінару мали можливість придбати методичні матеріали, диски, журнали.

Голова Єпархіального відділу функціонування парафіяльних недільних шкіл та катехизації молоді Мирослава Хоміцька представила учасникам семінару річний план заходів відділу, який набув жвавого обговорення. Особливої цікавості набув такий напрямок роботи як «Дитяче паломництво», метою якого є ознайомлення вихованців Недільних шкіл з православними святинями та історичними пам’ятками України. Паломництва будуть здійснюватися під час шкільних канікул і долучитися до них зможуть дітки усіх Недільних шкіл нашої єпархії.

Прес-секретар Рівненської єпархії прот. Василь Рудницький поділився досвідом інформаційної політики, яка є невід’ємною складовою і у діяльності дитячих Недільних шкіл.

Підводячи підсумки семінару, учасники висловили подяку найперше архієпископу Рівненському і Острозькому Іларіону за підтримку діяльності та пасторську опіку Недільних шкіл області, лектору семінару – Адріану Буковинському за змістовну і цікаву лекцію, голові Єпархіального відділу функціонування парафіяльних недільних шкіл та катехизації молоді Мирославі Хоміцькій за проведення заходів, які сприяють підвищенню освітнього рівня серед викладачів Недільних шкіл та спрямовують на розрішення проблемних питань сьогодення, які стосуються виховного процесу дітей та молоді, а також усім, хто долучився до організації та проведення даного семінару.

Подякою Богові та надією на подальші зустрічі, згідно запланованих заходів, закінчився семінар «Сім’я-домашня церква».

Любов Куклевська - просвітянка,відмінник народної освіти України.