joomla

Під час перебування на Хмельниччині Президент Петро Порошенко взяв участь у засіданні Регіональної ради розвитку області та наголосив, що історичне рішення Священного Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію української православної церкви можна порівняти з референдумом 1 грудня 1991 року про незалежність України.

«Дуже символічно, що звістки з Синоду приходять напередодні річниці референдуму 1 грудня 1991 року, коли наш народ підтвердив свою волю жити у власній суверенній державі», - сказав Президент.

«Ми розриваємо імперські пута і йдемо своїм шляхом. А шлях цей один – повернення України до сім’ї європейських народів», - наголосив Глава держави.

«Ми будемо молитися і працювати заради соборної єдиної незалежної України, єдиної помісної православної церкви. Волею Божою в Україні здійснюється  мрія, якій 1030 років. Україна здобуває духовну незалежність. Це виняткова  історична подія, яку справедливо було б порівняти зі здобуттям політичної незалежності »,  - додав Петро Порошенко.

При цьому Президент нагадав, що завтра Україна відзначатиме річницю референдуму про державну Незалежність України. Саме 1 грудня 1991 року в Україні відбувся всенародний референдум, який підтвердив незалежність нашої держави.

«Історичний акт, від якого почалася, відбулася і відновилася наша незалежність. Можу наголосити, що рішення, яке було прийняте вчора щодо надання автокефалії українській церкві для нас, для українців абсолютно дорівнює референдуму про нашу незалежність. Бо незалежна церква – це духовна незалежність українців. Бо зараз йде процес державотворення», - сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що «так само як армія є гарантом нашої незалежності, гарантом духовної незалежності є автокефальна православна церква».

«Надзвичайно важливо, що українська церква буде однією з 15 самостійних православних церков, з яких і складається Вселенське Православ’я», - сказав Президент та додав, що «держава для цього все зробила, що могла і мусила зробити».

Він розповів про свої багатогодинні перемовини з Вселенським Патріархом і подякував йому за те, що це стало можливим.

Глава держави повідомив, що дату цього собору оголосить Вселенський Патріарх, але припустив, що він відбудеться незабаром.

«Можу сказати, що він буде в середині грудня, а може й в першій половину грудня. Учасники Собору оберуть Предстоятеля незалежної автокефальної помісної православної, і головне – української церкви», - сказав Президент та повідомив, що Предстоятелю церкви буде вручено Томос - грамоту про нашу духовну незалежність.

Президент висловив сподівання, що українські ієрархи православних церков «добре усвідомлюють відповідальність, яка лежить на них» напередодні Об’єднавчого Собору Українського Православ’я.

«І я вірю, що їх рішення буде продиктовано любов’ю до Бога і бажанням зцілити рани, бажання відновити і відтворити церков. Бо рани, які були завдані українському православ’ю давніми і новими несправедливостями – несправедливостями по відношенню до ієрархів, України та українців», - зазначив Президент.

«Їх участь у Соборі і вибори Предстоятеля будуть також обумовлені бажанням служити українському народу так, як служать капелани на фронті – синами українського народу є вони», - додав Петро Порошенко. 

За інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України