joomla

7 квітня 2019 року, в четверту Неділю Великого посту, день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, на запрошення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, очолив Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі Рівного.

 

На початку богослужіння до кафедрального храму була привезена копія чудотворної ікони Божої Матері «Милостива», яка написана в монастирі Кікос (о. Кіпр). 

 

За богослужінням Предстоятелю співслужив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Рівненский і Сарненський Гавриїл, намісники монастирів, благочинні єпархії та чисельне духовенство.

 

Святкове богослужіння транслювалось в прямому ефірі телеканалу «Рівне 1».

 

Цього дня у Свято-Покровському соборі зібралось понад 10000 вірян із Рівненської та сусідніх єпархій, так що величний собор не міг вмістити всіх охочих, тому велика кількість вірних молилася у нижньому храмі та просто неба, слухаючи богослужіння через звукопідсилюючі засоби.

 

Під час Малого Входу митрополит Епіфаній підніс до сану архімандрита намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря ігумена Софронія (Бордюка) та намісника Свято-Воскресенського Гурбинського монастиря ігумена Онуфрія (Ляду).

 

Прикінці Божественної літургії митрополит Епіфаній звернувся до вірян з повчальним словом.

 

По завершенні літургії, перед іконою Божої Матері «Милостива», був відслужений молебень, під час якого митрополит Епіфаній підніс молитву до Богородиці та  особливу молитву до Всемилостивого Бога про справедливі вибори Глави Української держави.

 

Потім Предстоятель привітав духовенство і вірян із святом Благовіщення Пресвятої Богородиці, та, за заслуги перед Помісною Українською Церквою і побожним Українським народом відзначив голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка, Рівненського міського голову Володимира Хомка, заступника Міністра Юстиції Іванну Смачило, командувача ОК «Захід» Олександра Павлюка, головного редактора часопису «Духовна нива» Михайла Якимовича, почесного старосту Свято-Покровського собору Анатолія Пивоварчука та директора ТМ «Євротон» Ярославу Острожчук, Благословенними грамотами.

 

В свою чергу архієпископ Іларіон подякува Предстоятелю за візит та підніс Його Блаженству просфору і квіти.

 

Після завершення Богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви звершив заупокійну літію на могилі спочилого митрополита Даниїла (Чокалюка), який багато років розбудовував Рівненську єпархію та утверджував Українську Церкву.

 

 

 

Прес-служба Рівненської єпархії

фото Василь Мосійчук