joomla

28 квітня 2019 р., в день Світлого Христового Воскресіння, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Рівне очолив урочисті святкові богослужіння.

 

Пасхальна відправа транслювалась в прямому ефірі телеканалу «Рівне 1».

 

Цього дня до кафедрального храму прибула велика кількість вірян, так що величний собор не міг вмістити всіх охочих, тому велика кількість вірних молилася у нижньому храмі та просто неба, слухаючи богослужіння через звукопідсилюючі засоби.

 

У святковому богослужінні взяли участь представники влади: голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко, Рівненський міський голова Володимир Хомко та інші поважні гості.

 

Розпочалась урочиста відправа 27 квітня близько 23.00 год., одразу після завершення читання книги Діянь святих апостолів. Духовенство собору звершило полуношницю на середині храму перед Плащаницею, після чого вона була забрана до вівтаря і покладена на Престолі.

 

Близько опівночі, під спів стихири «Воскресіння Твоє, Христе Спасе…», навколо кафедрального храму був звершений Хресний хід, який очолив архієпископ Іларіон.

 

Процесія зупинились перед зачиненими західними дверима собору, де згідно Уставу належить розпочинатись Пасхальному богослужінню. Тут, після початкового виголосу утрені, багаторазово було проспівано тропар Пасхи та всі зайшли в середину храму де богослужіння продовжилось каноном Пасхи.

 

Під час богослужіння з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до Покровського собору було доставлено Благодатний вогонь, який традиційно привіз митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

 

Наприкінці утрені архієпископ Іларіон виголосив огласительне Слово на Святу Пасху святителя Іоана Золотоустого.

 

Потім владика Іларіон, згідно традиції, похристосувався з усіма священно- і церквонослужителями, даруючи писанки та вітаючи усіх радісним вітанням «Христос Воскрес!» Також вітало один другого і духовенство.

 

По завершенні утрені були проспівані Пасхальні часи, за якими послідувала Божественна літургія.

 

За традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1, 1-17) було прочитано різними мовами.

 

Після Євангельського читання протоієрей Роман Довбета прочитав Пасхальне послання Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія. 

 

Завершивши відправу літургії владика Іларіон освятив артоси – особливі Пасхальні хліби, а також освятив пасхи та інші приношення вірян.

 

 

Прес-служба Рівненської єпархії