joomla

Чорногорія з грудня минулого року, коли була проведена законодавча ініціатива «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад», стала справжнім епіцентром політичної та геополітичної боротьби на Балканах. І не тільки тому, що своїми діями Подгоріца підірвала позиції Сербської церкви, а й тому, що тим самим зробила перший крок на шляху, що веде до незалежності (автокефалії) і нівелювання впливу Москви.

І не дивно, що Москва зараз рясно використовує в Чорногорії сценарії, які нам дуже добре знайомі і за якими можна судити – ситуація настільки стурбувала Кремль, що він кинув все максимально можливі ресурси для збереження влади своїх маріонеток в регіоні.

Одним з таких яскравих прикладів став так звана хресна хода на честь свята Симеона Мироточивого, організований Сербської церквою в столиці Чорногорії – Подгориці. Яскравих, тому що крім місцевих маріонеток в особі Сербської церкви Кремль заслав і сесійних виконавців, в особі митрополита РПЦвУ Онуфрія і навіть була спроба реалізації сценарію з тітушками. Але, про все по порядку.

Звичайно, важкою артилерією сербської провокації став український митрополит Онуфрій, який відразу ж після провального зльоту змовників в Аммані відправився до Чорногорії. Його місія на Балканах полягала в демонстрації розмірів підтримки та єдності православних церков навколо Сербської церкви. Хоча, насправді, це не так.

Дії Сербської церкви дуже часто порівнюють з страшенним сепаратизмом, а сам митрополит Онуфрій не є представником української церкви. По суті, він вносив не тільки елемент маніпуляції в чорногорські інформаційні потоки, своєю присутністю на сербській хресній ході, а й дискредитував Україну в очах простих чорногорців, які не так глибоко усвідомлювали українські перипетії.

І не дарма за свій вояж до Чорногорії, в принципі, частково успішний, український вісник сепаратизму Онуфрій, отримав орден святого Петра II Негоша Ловчанського Тайнозрітеля за «заслуги в захисті православної віри» або, якщо бути точним, за «підтримку сепаратизму».

Але, якщо з важкою артилерією Данилова монастиря все зрозуміло, то мало хто знає, що на підтримку хресної ходи в Чорногорії з Сербії збиралися автобуси з міцними, спортивними хлопцями по тарифу 3 000 динарів.

Чорногорські правоохоронні органи ці «туристичні поїздки» припинили дуже жорстко – не дозволивши цим організованим групам в’їхати на територію країни. Можливо, тим самим були виключені додаткові сценарії, які мали відношення до «хресної ходи», а саме – провокації, для створення картинки нелюдських антихристів чорногорців.

Таким чином, Кремль зміг свій план по «хресній ході» реалізувати лише наполовину. Так, високопоставлений представник з України прибув на підтримку сербських релігійних сепаратистів, створивши тим самим турбулентні інформаційні потоки. Потоки, які дуже швидко спали до мінімуму, як тільки з’ясовується, що це найбільш високопоставлений представник України, по суті – не має відношення до української церкви. Проте, слід залишено …

І цей слід міг би стати ще більш значним, якби автобуси з сербськими тітушками проникли до Чорногорії та реалізація заяложеного сценарію таки відбулася. Але твердість чорногорської влади запобігла катастрофі, а тому, митрополит Онуфрій отримав лише «орден за сепаратизм», а ось чергову личку йому поки що не бачити.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач

Джерело:  https://duhovnyfront.com.ua