joomla

17 жовтня у приміщенні Недільної школи Свято-Покровського собору м.Рівне, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, відбувся семінар на тему: «Вплив Церкви на соціальне виховання дітей. Соціальне служіння у Недільних школах»

Тема цьогорічного семінару була присвячена соціальному вихованню діток, яке становить основу соціалізації особистості. Адже, як відомо, саме в дитинстві формується  особистість, а тому дітей необхідно розвивати різновекторно: фізично, розумово, духовно і соціально. 

Соціальне виховання, у своїй основі, містить цілу систему соціально-педагогічних заходів, які спрямовані на становлення та реалізацію індивідуальності з розкриттям її духовного потенціалу, а також гуманізацію відносин у соціумі. Сама соціалізація передбачає процес, коли людина усвідомлює себе в суспільстві як особистість і здатна адаптуватися до умов, що постійно змінюються та реалізувати себе в цих умовах.

Церква допомагає адаптуватися в час швидкоплинних змін, керуючись незмінними повчаннями Святого Письма. Саме в Біблії прописана вся соціальна доктрина нашого життя, ключовим акордом якого є слова Спасителя про Страшний Суд, на якому буде остаточний розподіл добра і зла, де кожен дасть відповідь за свої слова і вчинки служіння, за справи діл милосердя тілесного та духовного.

Соціальне служіння має повсякденну актуальність, а особливо в час війни та пандемії. Тому назріла необхідність більш глибоко розкрити суть та необхідність такого служіння у Недільних школах.

На семінар з’їхалися священнослужителі та вчителі парафіяльних шкіл з різних благочинь нашої єпархії:  Березнівського, Дубенського, Костопільського, Млинівського, Острозького, Рівненського, Сарненського та м.Рівне.

Семінар розпочався молебнем у верхньому храмі Свято-Покровського собору, який очолив прот. Григорій Горбач, а продовжився, безпосередньо, в класі Недільної школи собору.

Учасникам семінару були роздані інформаційні буклети, які сприяли ознайомленню з ходом проведення заходу. Зокрема, перед присутніми виступили:

-       М. Хоміцька . Впровадження в тематику семінару

-       Т. Лозинський «Соціальне виховання дитини та вплив Церкви на неї»

-       В. Виштикалюк. Діяльність БФ «Скарбниця Надії»

-  М. Цехош «Можливості харитативної допомоги у паліативній медицині. Дитячий паліатив»

-       прот. Олександр Кулик «Паліативна допомога та медичне капеланство»

-   офіцер Збройних Сил Т. Камерістова «Війна триває. Посттравматичний синдром після війни»

-     Н. Андрейкова «Напрямки роботи з дітьми поранених і загиблих воїнів Рівненщини»

-     Е. Павлюк «Актуальність маскувальних сіток та залучення діток до їх плетіння»

Завершився семінар переглядом відеофільму про соціальну діяльність Недільної школи Свято-Покровського собору та  обговоренням річного плану заходів Єпархіального відділу функціонування парафіяльних недільних шкіл. Учасники заходу прийшли до висновку, що навчально-виховний процес у парафіяльних школах має базуватися на вивченні Слова Божого та його реалізації в соціальному служінні як прояві любові до ближнього та діяльних справах милосердя.

Мирослава Хоміцька,

голова Єпархіального відділу функціонування

 парафіяльних недільних шкіл та катехизації молоді