joomla

Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон завітав на прес-конференцію на факультет журналістики ПВНЗ «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука». Ще до початку традиційної частини із запитаннями та відповідями гість висловив щиру вдячність за можливість зустрітися та наголосив на тому, що без єдиної церкви ніколи не буде сильної та незалежної України.

Студенти стартували із питань щодо сім’ї владики, на що отримали відверту розповідь про бажання батька присвятити свого сина богослів’ю за власними стопами. Однак, юнак зрозумів, що бажає продовжити справу батька тільки через кілька років. З цього усвідомлення і розпочався шлях архієрея. Зачепили детально   й питання церковного ім’я та особливостей прийняття його для священнослужителів.

Особливо цікавою для присутніх стала тема суєвір’я та відгукнулася позиція владики Іларіона, який зазначив «де є суєвір’я – немає віри» та порадив знаходити у собі віру і звертатися до неї. Не давало студентам спокою й питання щодо середнього віку вірян. Архіпастир зауважив, що зараз до церкви ходять люди змалечку з родинами і аж до глибокого похилого віку. Коли ж дійшла справа до питань щодо розкоші у храмах, то гість просто зауважив, що розкішні храми потрібні для самих вірян і стверджують тверду віру, оскільки найкраще віддається Богу.

Не змогли пройти й повз актуальну тему присвоєння Василю Червонію звання Героя України та старту мобільного додатку «Моя церква». Владика Іларіон відкрив завісу таємниці – присвоєння перейшло у завершальну стадію та всі ініціатори сподіваються на швидке й позитивне вирішення справи. Що ж стосується додатку, то він, звісно, не замінить візит до церкви та розмову зі священником. Але функціонал дозволить централізовано відстежувати новини єпархій та стежити за детальним церковним календарем.

Присутніх дівчат цікавило питання зовнішнього вигляду жінки у храмі та позиції церкви з цього приводу. Архієпископ з посмішкою дозволив жінкам заходити до храмів без хустинки, але зауважив, що пристойний вигляд обов’язковий.

На завершення зустрічі ректор університету, доктор юридичних наук, професор Віталій Дем’янчук вручив архієпископу Рівненському і Острозькому Іларіону почесну грамоту за сприяння у духовному вихованні студентської молоді на принципах християнської моралі та українського патріотизму. Віталій Анатолійович висловив щиру вдячність за візит та щиру молитву, а також зауважив, що в МЕГУ завжди раді бачити таких друзів та однодумців.

Нагадаємо, що це не перший візит владики Іларіона до Студентського інформаційного агентства. На факультеті журналістики МЕГУ його радо зустрічали ще у 2018 році.

 

 

Пресслужба МЕГУ