joomla

Співпраця задля спільної мети. Мета – якнайшвидша Перемога України на всіх фронтах!

Саме з такою ціллю, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, вирушили волонтери центру «Під Покровом Пречистої», що діє з лютого 2022 року при Свято-Покровському кафедральному соборі, до Варшави. 

Зокрема, з 25 по 30 жовтня пройшла зустріч групи рівненських волонтерів з представниками фундації UNITERS («Об’єднані волонтери») у Варшаві. Ця фундація діє з 2014 року.  Її засновники – Галина Андрушко та Вікторія Батрин – українці, які зуміли згуртувати навколо себе однодумців, щоб  опікуватися дітьми і вдовами загиблих воїнів АТО та надавати допомогу пораненим воїнам, а також для їхніх діток організовували літні дитячі табори у Польщі. Крім того, запровадили щорічні благодійні акції «Свята без тата», які упродовж останніх трьох років відбувалися на базі недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору м. Рівне. 

З лютого 2022 року фундація UNITERS спрямувала свою роботу на допомогу ЗСУ – гуманітарну та споряджувально-військову. З перших днів війни почали активно допомагати біженцям з України. Так, на базі Будинку культури «Середмістя» у Варшаві був створений  Пункт допомоги біженцям, які постійно отримують психологічну, юридичну та матеріальну підтримку. Для дітей облаштували  ігрове середовище, а для дорослих – мовний центр.  У пункті допомоги щодня проходить роздача  свіжого хліба, а також біженці отримують продуктові пакети, одяг, іграшки для дітей, миючі засоби. До слова, 11 пекарень міста щодня постачають хлібо-булочні вироби, а  щоденну  допомогу отримують 500-700 осіб. В цілому фонд надав 5 тисяч тонн лише гуманітарної допомоги мешканцям України. А у Варшаві допомогу отримали близько 100 тисяч українських громадян.     

Чотири дні у Варшаві наповнили рівненських волонтерів спілкуванням із українцями та поляками, конкретними волонтерськими справами та пізнавальними відкриттями. Зокрема, в Пункті допомоги біженцям наші волонтери провели майстер-класи з плетіння маскувальних сіток, виготовлення ангелів та м’яких іграшок. Подякували директорці Будинку культури, де працює цей осередок допомоги. Для проведення ярмарок, які пройдуть в передріздвяний час, залишили власноруч виготовлені та привезені з України сувеніри та солодощі. 

Також члени нашої волонтерської групи долучилися до засідання робочої групи в Centrum Wsparcia I Koordynacji  щодо створення Коаліції волонтерських організацій, які займаються допомогою Україні і українцям у зв’язку зі збройною агресією рф.   

Перед загальноєвропейським Днем поминання померлих наші волонтери долучилися до прибирання поховань воїнів УНР, яке кілька разів на рік організовує Товариство опіки над могилами воїнів УНР на чолі з паном Юрієм Рейтом.

Членами Товариства є представники українських національних меншин в Польщі, представники посольства України та інших громадських організацій. Нас вразило дбайливе ставлення до історичного минулого України, адже українські воїни разом із польським побратимами 100 років тому боронили цілісність Польщі у запеклих боях із більшовиками. (Про ці поховання та історію УНР радимо переглянути фільм «Україно, ось де Твої сини» Павла Майстренка).

Також українська громада у Варшаві щорічно вшановує День пам’яті жертв голодоморів в Україні, про що нагадує пам’ятник на цьому цвинтарі. 

Частиною волонтерської мандрівки було знайомство з культурно-історичною та духовною спадщиною Варшави. Зокрема, відвідали Собор Марії Магдалини, костел Святої Анни, кафедральний собор Івана Хрестителя, Свято-Успенський храм УГКЦ, площу Замкову, Королівський палац та парк «Королівські купальні», музей.

Прогулянка Старим містом наповнила духом історії, особливо, коли взяти до уваги той факт, що місто було відновлено повністю після Другої світової війни.

Дух гостинності та прийняття України відчутний скрізь – у прапорах України на різних установах та будинках, у пунктах продажу української символіки, під час концертів на підтримку нашої боротьби проти російського ворога, в щирих розмовах та побажаннях швидшої перемоги України з вуст поляків. Тож дякуємо фундації UNITERS за щиросердний прийом нашої волонтерської групи та жертовну працю для України. 

 СПІЛЬНО ПЕРЕМОЖЕМО! 

 

Мирослава Хоміцька та Інна Кіндрат