joomla

dsc 03632 червня 2023 року,під час свого Першосвятительського візиту до Житомирсько-Овруцької єпархії Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній завітав у смт Брусилів, де звершив освячення храму на честь Воскресіння Христового, який громада будувала впродовж пʼяти років, та очолив першу Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Предстоятелю помісної Української Православної Церкви співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Рівненський і Острозький Іларіон, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Хмельницький і Камʼянець-Подільський Павло, настоятель храму протоієрей Олег Романина та місцеве духовенство.

За богослужінням також молилися представники місцевої влади та численні віряни.

Після прочитання Євангелія Предстоятель автокефальної Української Православної Церкви виголосив першосвятительське слово проповіді.

«Вітаю з освяченням цього прекрасного храму на честь Воскресіння Христового, який будувався протягом останніх пʼяти років. Ми ще один храм освячуємо у складі нашої помісної Української Православної Церкви. Це свідчить, що наша Церква навіть в час великих випробувань війною розбудовується і утверджується. Адже це вже третій храм, який освячуємо на цьому тижні.

Храм подібний до людини. Як людина складається з тіла і душі, так і храм є будівлею, а під час освячення ми вдихаємо дух, закликаємо благодать Святого Духа і ця будівля, храм, стає особливим місцем для Бога. Місцем, яке святі отці називають часткою Неба на землі.

Тут, на малій батьківщині великого українця, митрополита Іларіона (Огієнка), який мріяв, щоб була в Україні своя автокефальна помісна Українська Православна Церква, і зробив дуже і дуже багато для її становлення. Тому ми повинні пам’ятати таких славних і великих українців, і прийде час, коли ми створимо пантеон пам’яті всіх українців», – наголосив Митрополит Епіфаній.

Також Предстоятель висловив тверде переконання, що в незалежній сильній та квітучій Україні буде утверджена єдина помісна Церква.

«Ми збудуємо ту країну, про яку мріяли наші попередники – єдину, сильну, демократичну, європейську, бо ми є невід’ємною частиною європейської спільноти протягом тисячі років. Ми об’єднаємо всіх православних українців в єдиній визнаній автокефальній канонічній помісній Православній Церкві, це незворотній процес. Коли буде сильна Церква, ми неодмінно і далі збудуємо сильну Українську державу. Тож нехай Господь буде нам у цьому помічником на віки віків», – підсумував Предстоятель.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів.

Також Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Наприкінці Божественної літургії Предстоятель відзначив високими церковними нагородами меценатів та представників місцевої влади.

Єпископ Паїсій в свою чергу висловив вдячність Блаженнійшому владиці за Першосвятительський візит та побажав сили і наснаги надалі ревно трудитися на благо нашої Православної Церкви України.

Завершилося святкове богослужіння многоліттям.