joomla

03 червня, в Троїцьку поминальну суботу, митрополит Рівненський і Острозький Іларіон звершив Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Рівне.

Владиці співслужили клірики кафедрального храму.

За богослужінням підносились молитви за душі вбитих Українських воїн, які мужньо стали на захист нашої землі, за всіх українців, які загинули від підступних дій російських загарбників, та за всіх від віку спочилих християн.

Ще з апостольських часів Церква закликає нас звершувати у Троїцьку суботу поминання всіх від віку спочилих благочестивих праотців, отців і братів наших, тому що в день П’ятидесятниці відбулось викуплення світу силою Животворчого Пресвятого Духа, яка благодатно й спасительно поширюється на живих і спочилих.

Початок встановлення Троїцької батьківської вселенської суботи відноситься до давніх часів християнства. В словах святого апостола Петра, виголошених у день П’ятидесятниці, є важлива вказівка на початок звичаю поминати спочилих в П’ятидесятницю, бо апостол говорить про воскреслого Спасителя, що Його Бог воскресив і зламав кайдани смерті (Діян. 2, 24).

Звершуючи молитву за померлих, живі стають виконавцями заповіді про любов і, значить, стають «учасниками небесних нагород». Молитви за померлих потрібні не тільки спочилим, але і нам, тому що налаштовують душу на небесне, відволікають її від суєтного, зігрівають серце любов’ю до Бога.

Пресслужба Рівненської єпархії