joomla


Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату
до українського народу про боротьбу з гріхом корупції

Дорогі брати і сестри!
Шановні співвітчизники!

В час, коли зовнішній ворог намагається побороти і полонити нашу державу, є внутрішній ворог, який руйнує її не менше, ніж зброя супротивників. Цей ворог – корупція. Підкуп можновладців, розкрадання суспільних коштів з державного та місцевого бюджетів, привласнення чужого, використання влади і повноважень не для служіння суспільству, а для власного збагачення, інші види корупції – все це є порушенням не тільки людського закону, але і Божих заповідей.

Бог у Священному Писанні засуджує тих, хто здобуває неправдиву вигоду. «Не викривляй закону, не дивися на особи і не бери дарунків, тому що дарунки засліплюють очі мудрих і перекручують справу правих; правди, правди шукай, щоб ти був живим» (Втор. 16:19-20). «Віддаляйся від неправди і не умертвляй невинного і правого, бо Я не виправдаю беззаконника. Дарів не приймай, бо дари роблять сліпими зрячих і спотворюють справу правих» (Вих. 23:7-8).

Також Бог попереджає, що Сам буде суворо судити тих, хто бере хабарі і чинить беззаконня. «Хабарі беруть у тебе, щоб проливати кров; ти береш ріст і лихву і насильством вимагаєш користь у ближнього твого, а Мене забуто, – говорить Господь Бог. І ось, Я сплеснув руками Моїми за користолюбство твоє, яке виявляється у тебе, і за кровопролиття, що відбувається посеред тебе. Чи устоїть серце твоє, чи будуть тверді руки твої у ті дні, у які буду діяти проти тебе? Я, Господь, сказав і зроблю» (Єзекиїль 22:12-14).

Враховуючи все це, а також досі широку розповсюдженість в українському суспільстві гріха корупції Священний Синод визначив, що винні у корупції – як ті, що вимагають і отримують вигоду від корупційних дій, так і ті, хто надають таку вигоду з власної ініціативи чи на вимогу, – підлягають відлученню від Причастя Тіла і Крові Христових, якщо діяльно не розкаються в цьому гріху і не виправляться.

Гріх корупції особливо важким є у нинішній час, коли сотні наших співгромадян пожертвували і жертвують своїм життям за свободу і незалежність України, десятки тисяч живуть у вигнанні, сотні тисяч перебувають у місцях ведення бойових дій, мільйони виявляють свою жертовність, віддаючи часом останнє для підтримки захисників Вітчизни та потребуючих. Той, хто навіть в цих умовах дозволяє собі брати участь у корупції, уподібнюється Іуді Іскаріоту. Бо Іуда за гроші продав Спасителя, а ці за гроші та матеріальні блага зраджують рідну землю та своїх співвітчизників. Відплата таким буде така ж, як і для Іуди – ганьба і вічне осудження.

Дорогі брати і сестри!

Зараз корупція здається ще глибоко вкоріненою і майже непоборною. Але маємо бути твердо переконані, що спільними зусиллями та з Божою допомогою ми можемо подолати суспільне зло корупції, яке породжує інші біди та негаразди і в економіці, і в політиці, і в державному, і у приватному житті.

Тому закликаємо вас самих в жодному разі не брати участь у корупційних діяннях та викривати тих, хто їх чинять. Корупціонерів же закликаємо до покаяння і виправлення, бо якщо людський закон і не завжди карає злочинців вчасно та належним чином, то Бог, як нелицемірний Суддя, обов’язково достойно відплатить нерозкаяним корупціонерам і Його праведного осудження ніхто з них не уникне.

Нехай у боротьбі зі злом корупції нам усім допомагає Господь.

Закликаю на весь український народ Боже благословення!

Від імені Священного Синоду
Української Православної Церкви
Київського Патріархату –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України